Klassikkoruokia ovat tietysti linssikeitto ja lasagne. Kun jälkiruuankin pyöräyttää kotimaisista omenoista, on herkullinen lähiruokaa hyödyntävä ateria nopeasti valmistettu!
Kasvislasagne
Kasvistäyte:
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
8 keskikokoista herkkusientä
½ sipuli
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
oliiviöljyä kuullottamiseen
Tomaattikastike:
½ sipuli
3–5 valkosipulinkynttä
600 g tomaattimurskaa
1 tl suola
½ tl rouhittua mustapippuria
2–3 rkl kuivattua oreganoa
2 rkl kookossokeria (tavallista sokeria 2tl)
oliiviöljyä kuullottamiseen
n. 16 kpl lasagnelevyjä (ilman kananmunaa)
1 pkt kaurakermaa
ketsuppia
Viipaloi munakoiso ja kesäkurpitsa kiekoiksi ja kuullota erikseen oliiviöljyssä. Laita ripaus suolaa sekä mustapippuria ja siirrä lautaselle odottamaan lasagnen kokoamista.
Hienonna puolikas sipuli sekä valkosipulinkynnet ja kuullota pannulla oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska, oregano, suola, mustapippuri ja sokeri.
Öljyä uunivuoan pohja ja peitä pohja lasagnelevyillä. Asettele levyjen päälle munakoiso-, kesäkurpitsa- ja sieniviipaleita. Lisää tomaattikastiketta ja kaurakermaa kasvisten ja sienten päälle. Kokoa seuraavat kerrokset samalla tavalla. Viimeisten levyjen päälle lisätään ohut kerros lopusta tomaattikastikkeesta, ketsuppia ja kaurakermaa.
Paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia. Ripottele pintaan ennen tarjoilua tuoretta basilikaa. Nauti hieman jäähtyneenä.
Soup for the Soul -linssikeitto
1 sipuli pieneksi kuutioituna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 porkkana pieneksi kuutioituna
1 punainen paprika pieneksi kuutioituna
2–3 dl punaisia linssejä (kuivattuja)
500 g tomaattimurskaa
5–6 dl vettä
200 ml kookoskermaa
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl chilijauhetta
1 rkl intialaista mausteseosta
½ tl sokeria
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
oliiviöljyä kuullottamiseen
Kuullota kattilassa öljyssä porkkana-, paprika- ja sipulikuutiot ja lisää murskatut valkosipulinkynnet. Kun olet paistanut niitä hetken, lisää mausteet (ei sokeria) ja anna makujen muhia.
Lisää tomaattimurska, vesi ja huuhdellut linssit sekä ripaus sokeria ja anna keittyä noin 30 minuuttia.
Kaada lopuksi kookoskerma keiton sekaan ja anna sen hautua hiljalleen vielä noin 5 minuuttia. Tarjoile esim. kasvipohjaisen creme fraichen ja kevät- tai ruohosipulin kera.
Omenamuru
Taikina:
100 g margariinia
3 rkl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
Pohja:
2-3 isoa omenaa
1 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 30 cm). Pese ja viipaloi omenat ja asettele ne lomittain vuokaan niin, että sen pohja peittyy. Ripottele päälle kanelia ja fariinisokeria.
Valmista taikina nyppimällä kaikki aineet keskenään sekaisin niin, ettei kulhoon jää irtonaista jauhoa ja taikina on tasainen massa.
Ripottele taikina omenoiden, fariinisokerin ja kanelin päälle siten, että pinnalle muodostuu taikinapaloja ja -kokkareita. Paista uunissa noin 30 minuuttia. Taikinapaloista saa tulla kullanruskeita ja omenoista pehmeitä, tarkkaile etteivät ne kuitenkaan pala. Tarjoile vaniljanmakuisen kaura- tai tofujäätelön kera.
Löydät lisää reseptejä Lovelyveggiesin blogista ja Instagram– ja Facebook-tileiltä (linkit aukeavat uusissa välilehdissä).
Reseptit ja kuvat: Reetta Olli / Lovelyveggies.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2016. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).