Maailmanlaajuisesti turkistarhaus on romahtanut 78 prosenttia vain viidessä vuodessa

Tilastojen mukaan turkistarhaus on romahtanut voimakkaasti koko maailmassa – myös Kiinassa.

Turkistuotannon globaali romahdus on ollut jyrkkää ja nopeaa. Koko maailman tuotantoa tarkastellessa voi todeta, että turkistuotanto on laskenut alle neljäsosaan viidessä vuodessa. Vuonna 2019 maailmassa tuotettiin 52 miljoonaa minkinnahkaa, kun vuonna 2023 määrä oli enää 12 miljoonaa minkinnahkaa. Samassa ajassa maailman ketunnahkojen tuotanto on laskenut 13,7 miljoonasta nahasta 2,4 miljoonaan nahkaan. Viiden vuoden takaisesta tuotannosta on siis jäljellä enää 22 prosenttia.

Suomalaisille turkistarhauksen vastustajille taajaan syötetty vasta-argumentti on, että jos turkistarhaus lopetetaan Suomessa, se siirtyy meiltä Kiinaan. Tilastojen valossa tilanne on aivan toinen. Kiinan turkistuotanto on romahtanut rajusti, joten on hyvin epätodennäköistä, että Suomen lopettaessa Kiinan turkistuotanto lähtisi nousuun.

Viisi vuotta sitten Kiinassa tuotettiin 12 miljoonaa ketunnahkaa, kun vuonna 2023 tuotanto oli enää 2 miljoonaa ketunnahkaa. Missään muussa maassa Suomen ja Kiinan lisäksi ei kasvateta merkittäviä määriä kettuja.

Kiinan minkinkasvatuksessa romahdus on ollut vielä suurempi. Viisi vuotta sitten Kiinassa tuotettiin yli 14 miljoonaa minkinnahkaa, kun vuonna 2023 tuotanto on romahtanut 1,5 miljoonaan minkinnahkaan. Kasvatus on pudonnut siis lähes 90 prosenttia.

Mikä on turkistarhauksen trendi muissa maissa?

Venäjällä minkinkasvatus on pysynyt viimeiset viisi vuotta vakaana, kun maassa on tuotettu noin 1,5 miljoonaa nahkaa joka vuosi. Myös Valko-Venäjällä tuotanto on pysynyt tasaisena viimeiset viisi vuotta: maassa tuotettiin 0,5 miljoonaa nahkaa vuonna 2019 ja 0,7 miljoonaa nahkaa vuonna 2023. Ukrainassa kasvatus romahti kolmasosaan Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen ollen 0,4 miljoonaa minkinnahkaa vuonna 2023.

Sekä Kanadassa että USA:ssa minkinkasvatus on laskenut alle puoleen viidessä vuodessa. Vuonna 2023 Kanadassa tuotettiin 0,6 miljoonaa nahkaa ja USA:ssa 1,2 miljoonaa nahkaa, kun viisi vuotta aiemmin Kanadassa tuotettiin 1,4 miljoonaa ja USA:ssa 2,9 miljoonaa minkinnahkaa.

Tällä hetkellä Puolassa kasvatetaan eniten minkkejä maailman kaikista maista, mutta sielläkin tuotanto on puolittunut viidessä vuodessa. Puolassa tuotettiin 5,8 miljoonaa minkinnahkaa vuonna 2019 ja 3 miljoonaa minkinnahkaa vuonna 2023. Huomionarvoista on myös se, että Puolan parlamentissa on parhaillaan käsittelyssä turkistarhauksen kieltävä lakialoite.

Merkittävästi turkiksia tuottavista EU-maista vain Kreikassa turkistuotanto on pysynyt tasaisena viimeiset viisi vuotta. Vuonna 2019 maassa tuotettiin 1,2 miljoonaa minkinnahkaa ja vuonna 2023 luku oli yhä 1,1 miljoonaa nahkaa.

Myös Suomessa turkistuotanto on jyrkässä alamäessä. Vuonna 2019 Suomessa kasvatettiin 1,04 miljoonaa minkinpentua, kun vuonna 2023 määrä oli 0,52 miljoonaa minkinpentua. Viidessä vuodessa minkintuotanto on siis laskenut Suomessa 50 prosenttia. Kettutarhaus on romahtanut vieläkin voimakkaammin: vuonna 2019 Suomessa syntyi 1,56 miljoonaa siniketunpoikasta ja vuonna 2023 enää 0,49 ketunpoikasta, joten tuotannon romahdus on viidessä vuodessa ollut 68 prosenttia.

Lue lisää Animalia-mediasta

Kettutarhaus jatkuu Suomessa voimakkaan tappiollisena
Kettujen kasvatus romahtanut 70 prosenttia muutamassa vuodessa
Turkistarhoille maksettu tänä vuonna jo lähes 37 miljoonaa euroa korvauksia

Lue lisää (muualla verkossa)

Fifur. Tilastovihko 2024.
Animalia 4.9.2024. Minkki EU:n vieraslajilistalle – Suomi aikoo hakea poikkeuslupaa minkkitarhaukselle.

Kuva: Andrew Skowron

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: