Vegeviettelys-blogia pitävä ruokatoimittaja Hanna Kuusisalo koosti Animalialle kolme reseptiä alkusyksyn tunnelmiin.
Peltisalaatti
Neljälle
2 keskikokoista bataattia kuorittuna ja paloiteltuna
2+2 rkl rypsiöljyä
½+½ tl suolaa
1 parsakaali paloiteltuna
1 pkt (300 g) marinoitua tofua (esim. Jalotofu Aasia)
1 avokado kuutioituna
1 rs (80 g) vuonankaalia
2 dl cashewpähkinöitä
Kastike
½ dl maapähkinävoita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl inkivääriä raastettuna
½ punainen chili hienonnettuna
2 rkl soijakastiketta
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
½–1 limetin mehu
½ ruukkua korianteria
1–2 rkl vettä
- Levitä bataatti leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Pirskottele päälle 2 rkl öljyä ja 1/2 tl suolaa. Paahda 225-asteisessa uunissa 15 min.
- Sekoita parsakaalin joukkoon loppu öljy ja suola. Revi tofu paloiksi. Levitä tofu ja parsakaali pellille bataatin sekaan. Paahda 15 min. Paahda pähkinöitä muutama minuutti uunin jälkilämmössä.
- Mittaa kastikeaineet korkeareunaiseen kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vettä sopivasti.
- Huuhtele ja kuivaa vuonankaali. Nosta pelti uunista. Lisää pellille vuonankaali, avokadokuutiot ja pähkinät. Tarjoa kastikkeen kera.
Gnocchi-lehtikaalipannu
Kolmelle
200 g vegechorizoja tai mausteisia vegenakkeja paloiteltuna
1 pkt (500 g) gnoccheja
8 aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna
100 g lehtikaalia
1+1 rkl rypsiöljyä
4 rkl arrabiatta-pestokastiketta
150 g vegefetaa
- Poista lehtikaaleista keskiruoti. Revi lehdet pienemmiksi.
- Ruskista vegechorizot ja gnocchit erikseen öljyssä, yhdistä ne ja lisää lehtikaali muutamassa erässä. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja arrabiatta-pesto. Kääntele sekaisin.
- Viimeistele vegefetalla.
Pähkinäcurry
Neljälle
1 sipuli hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl inkivääriä raastettuna
2 rkl öljyä
1 rkl srirachaa
1 rkl juustokuminaa
1 tl korianteria
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ tl kurkumaa
2 rs (à 250 g) kirsikkatomaatteja
1 ½ dl vettä
2 dl cashewpähkinöitä
1–2 dl kaurakermaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 pkt (à 300 g) marinoitua tofua rapeaksi paistettuna
cashewpähkinöitä
keitettyä riisiä
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
- Kuullota sipuli öljyssä. Lisää valkosipuli ja inkivääri, paista 2 min. Lisää kuivamausteet sekä chilikastike ja paista vielä 2 min.
- Lisää kirsikkatomaatit, vesi ja cashewpähkinät. Kuumenna kiehuvaksi ja anna porista hiljaa kannen alla noin 30 min. Lisää kaurakerma, sokeri ja suola. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku.
- Tarjoa curry rapeaksi paistettujen tofukuutioiden, riisin, cashewpähkinöiden ja tuoreiden yrttien kera.
Reseptit ja kuvat: Hanna Kuusisalo
Lisää reseptejä osoitteesta vegeviettelys.fi sekä Instagramista @vegeviettelys.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).