Halpaa, hyvää ja helppoa kasvisruokaa! 

Animalian Kotkan alueosasto ja Kohtuus Kymenlaaksossa

Kotkan Animalian ja Kohtuus Kymenlaaksossa -aktiivien Halpaa, hyvää, helppoa kasvisruokaa -kursseilla tutustutaan maukkaisiin, terveellisiin, edullisiin ja arkeen sopiviin kasvisruokiin. Nyt kurssin vetäjät jakavat muutaman reseptinsä Animalian lukijoille. Kaikki reseptit ovat neljälle henkilölle.  

Härkäpapupyörykät   

Lautasella on härkäpapupyöryköitä, juuresmuusia ja jogurttikastiketta.0,5 l liotettuja, keitettyjä ja murskattuja härkäpapuja 
2 porkkanaa  
2 sipulia 
valkosipulia  
1 dl kauralesettä 
70 g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä 
mausteita (esim. korianteria, juustokuminaa, paprikaa, chiliä, välimeren yrttejä, muskottipähkinää) 
suolaa 
tattarijauhoa 

  1. Kuori ja pilko porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. 
  1. Sekoita härkäpavut, pilkotut kasvikset, aurinkokuivatut tomaatit öljyineen sekä mausteet tahnaksi yleiskoneessa tai sauvasekoittimella.  
  1. Lisää kauraleseet ja anna turvota hetki taikinassa. Lisää leseitä tarvittaessa, että taikinasta tulee helpommin muotoiltavaa. 
  1. Pyörittele taikinasta pyöryköitä alustalla, jossa on tattarijauhoa. Jauhoa voi tarvittaessa lisätä myös taikinaan.  
  1. Paista 200 asteessa 25 minuuttia. 

Jogurttikastike 

Vegaaninen jogurttikastike ja persiljaa.

2 dl Oatlyn turkkilaista kaurajogurttia 
1/2 sitruunan raastettu kuori 
2 rkl sitruunamehua 
1 dl silputtua persiljaa tai muuta yrttiä 
hyppysellinen suolaa 

  1. Sekoita kaikki aineet yhteen ja tarjoa esimerkiksi uunijuuresten kanssa. 

Juuresmuusi  

200 g porkkanaa 
200 g palsternakkaa 
200 g perunaa 
1 tl suolaa 
40 g margariinia 

  1. Kuori ja pilko vihannekset.  
  1. Keitä kypsiksi suolatussa vedessä noin 15 minuuttia.  
  1. Kaada vesi pois, lisää margariini ja soseuta. 

Uunijuurekset 

500 g juureksia maun mukaan, esim. lanttua, porkkanaa, naurista 
2 rkl öljyä 
suolaa  
pippuria 
yrttejä tai chiliä oman maun mukaan  

  1. Kuori ja pilko vihannekset.  
  1. Mausta ja paista uunissa 225 asteessa noin 20 min. 

Perunarieskat  

Vegaaniset perunarieskat vihreävalkoisen pyyhkeen päällä.800 g jauhoisia perunoita  
2,5 dl kauramaitoa 
2 dl kaurajauhoja  

2 dl vehnäjauhoja  
1 tl leivinjauhetta 
½ tl suolaa 
½ dl rypsiöljyä 

  1. Keitä, kuori ja muussaa perunat. Lämmitä uuni 250 asteeseen. 
  1. Sekoita joukkoon kauramaito ja survo lisää.  
  1. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola ja lisää ne perunasurvokseen. Lisää rypsiöljy. Sekoita ainekset käsin taikinaksi niin, että taikina irtoaa sormista, mutta ei ole liian kiinteää.   
  1. Nostele taikinasta palloja ja taputtele ne leivinpaperin päälle rieskan mallisiksi. Pistele rieskat tiheästi haarukalla, jotta ne eivät kupruile uunissa.  
  1. Paista 250 asteessa hieman keskitason yläpuolella n. 10 minuuttia, kunnes pinta ruskistuu. Perunarieskat ovat parhaita uunituoreena. 

Kiinnostuitko kasvisruokakurssista? Ota seurantaan AnimaliaKotka -sometilit Facebookissa ja Instagramissa, niin saat tiedon tulevista kursseista ja muusta toiminnasta. 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2025. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuvat: Kaisa Vähähaltia 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: