Kotkan Animalian ja Kohtuus Kymenlaaksossa -aktiivien Halpaa, hyvää, helppoa kasvisruokaa -kursseilla tutustutaan maukkaisiin, terveellisiin, edullisiin ja arkeen sopiviin kasvisruokiin. Nyt kurssin vetäjät jakavat muutaman reseptinsä Animalian lukijoille. Kaikki reseptit ovat neljälle henkilölle.
Härkäpapupyörykät
0,5 l liotettuja, keitettyjä ja murskattuja härkäpapuja
2 porkkanaa
2 sipulia
valkosipulia
1 dl kauralesettä
70 g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
mausteita (esim. korianteria, juustokuminaa, paprikaa, chiliä, välimeren yrttejä, muskottipähkinää)
suolaa
tattarijauhoa
- Kuori ja pilko porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet.
- Sekoita härkäpavut, pilkotut kasvikset, aurinkokuivatut tomaatit öljyineen sekä mausteet tahnaksi yleiskoneessa tai sauvasekoittimella.
- Lisää kauraleseet ja anna turvota hetki taikinassa. Lisää leseitä tarvittaessa, että taikinasta tulee helpommin muotoiltavaa.
- Pyörittele taikinasta pyöryköitä alustalla, jossa on tattarijauhoa. Jauhoa voi tarvittaessa lisätä myös taikinaan.
- Paista 200 asteessa 25 minuuttia.
Jogurttikastike
2 dl Oatlyn turkkilaista kaurajogurttia
1/2 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
1 dl silputtua persiljaa tai muuta yrttiä
hyppysellinen suolaa
- Sekoita kaikki aineet yhteen ja tarjoa esimerkiksi uunijuuresten kanssa.
Juuresmuusi
200 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
200 g perunaa
1 tl suolaa
40 g margariinia
- Kuori ja pilko vihannekset.
- Keitä kypsiksi suolatussa vedessä noin 15 minuuttia.
- Kaada vesi pois, lisää margariini ja soseuta.
Uunijuurekset
500 g juureksia maun mukaan, esim. lanttua, porkkanaa, naurista
2 rkl öljyä
suolaa
pippuria
yrttejä tai chiliä oman maun mukaan
- Kuori ja pilko vihannekset.
- Mausta ja paista uunissa 225 asteessa noin 20 min.
Perunarieskat
800 g jauhoisia perunoita
2,5 dl kauramaitoa
2 dl kaurajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
- Keitä, kuori ja muussaa perunat. Lämmitä uuni 250 asteeseen.
- Sekoita joukkoon kauramaito ja survo lisää.
- Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola ja lisää ne perunasurvokseen. Lisää rypsiöljy. Sekoita ainekset käsin taikinaksi niin, että taikina irtoaa sormista, mutta ei ole liian kiinteää.
- Nostele taikinasta palloja ja taputtele ne leivinpaperin päälle rieskan mallisiksi. Pistele rieskat tiheästi haarukalla, jotta ne eivät kupruile uunissa.
- Paista 250 asteessa hieman keskitason yläpuolella n. 10 minuuttia, kunnes pinta ruskistuu. Perunarieskat ovat parhaita uunituoreena.
Kiinnostuitko kasvisruokakurssista? Ota seurantaan AnimaliaKotka -sometilit Facebookissa ja Instagramissa, niin saat tiedon tulevista kursseista ja muusta toiminnasta.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2025. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Kuvat: Kaisa Vähähaltia