Supersuosittu ruokavaikuttaja Salla Jokinen kokosi Animalian lukijoille reseptit sienistä, tomaateista ja omenoista. Kauden kasviksia hyödyntävät ruokalajit sopivat vaikka kokonaiseksi menuksi hämärtyviin iltoihin.
Tomaattikeitto
Neljälle
oliiviöljyä
1 kg tuoreita tomaatteja
3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 rkl kasvisfondia
1 pkt silken tofua
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl agavesiirappia
1 dl vettä
- Laita uunivuokaan puolitetut tomaatit, lohkottu paprika sekä valkosipulinkynnet. Lisää päälle runsaasti oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla, paprikajauheella sekä kasvisfondilla.
- Laita vuoka uuniin 220 asteeseen noin 30 minuutiksi.
- Uunin jälkeen laita kasvikset sekä niistä irronnut liemi tehosekoittimeen. Lisää joukkoon myös silken tofu, tomaattipyre, agavesiirappi ja vesi. Pyöräytä keitto tasaiseksi. Halutessasi voit vielä kuumentaa keittoa hetken kattilassa.
Kantarelli-kikhernepasta
Neljälle
300 g pastaa
300 g kantarelleja
n. 30 g vegaanista voita (esim. Eleplant)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 purkki (230 g) käyttövalmiita kikherneitä
1 tl kuivattua persiljaa
1/2 tl pippuria
suolaa oman maun mukaan
1 purkki sipulinmakuista kaurakermaa
sitruunamehua
lehtipersiljaa
- Laita pasta kiehumaan suolattuun veteen.
- Laita puhdistetut sienet kuivalle pannulle ja anna nesteiden haihtua. Lisää rasva, hienonnettu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet sekä valutetut ja huuhdellut kikherneet.
- Mausta persiljalla, mustapippurilla ja suolalla. Lisää lopuksi kaurakerma.
- Kaada keitetty pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin. Viimeistele annokset tuoreella lehtipersiljalla ja sitruunamehulla.
Helppo ja kuohkea omenapiirakka
Noin kahdeksan palaa
Taikina
3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
2 dl soija- tai kauramaitoa
Täyte
3–4 pientä omenaa viipaloituna
ripaus kanelia
ripaus sokeria
Biscoff-levitettä pieninä nokareina
- Sekoita taikinan kuivat ainekset keskenään ja lisää joukkoon öljy sekä soija- tai kauramaito. Sekoittele tasaiseksi ja kaada voideltuun piirakkavuokaan.
- Levitä taikinan päälle omenaviipaleet, kaneli, ripaus sokeria ja Biscoff-nokareita.
- Paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
Reseptit ja kuvat: Salla Jokinen
Lisää reseptejä löydät Instagramista @sallajokin.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2025. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).