Animalian reseptit: Äitienpäivän makeat herkut

Kamomillan konditoria / Satu Saunio

Nämä vegaaniset kakkureseptit sopivat mainiosti äitienpäivään tai muuhun juhlaan. Reseptit on julkaistu alunperin Kamomillan konditoria -blogissa.

Vegaaninen mansikkakermakakku tarjoiluvadilla.Mansikkatäytekakku

Täytekakkupohja, 10:lle:

3 dl sokeria
1/4 tl suolaa
1 1/2 dl miedonmakuista öljyä (esim. rypsiöljy)
2 dl omenasosetta 
1/4 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
1 rkl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja
3 dl vissyä (ei matalahiilihappoista)

Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Sekoita sokeri, suola, rypsiöljy, omenasose ja vaniljajauhe. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Kaada puolet jauhoista nesteiden sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot sekä vissy ja sekoita tasaiseksi. (Muutama pieni paakku taikinassa ei haittaa, joten älä sekoita liian kauan, jotta taikina ei sitkostu ja jotta vissyn kuplat eivät pääse karkaamaan.)

Kaada taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Kakkupohja on valmis, kun se on pinnaltaan kauniin värinen ja siihen työnnettyyn tikkuun tai veitseen ei jää ulosvedettäessä taikinaa.

Anna pohjan jäähtyä ennen kostutusta, täyttämistä ja kuorruttamista. Kakku on parhaimmillaan vasta täyttämistä seuraavana päivänä.

Lue tämä ennen kuin alat leipoa:

En suosittele tämän kakkupohjan paistamista kakkuvuoassa! Kakku ei silloin kohoa tai kypsy riittävästi eli se menee silloin helposti pilalle. Näin voi käydä, vaikka pidentäisit paistoaikaa. 

Jos ehdottomasti haluat paistaa kakun kakkuvuoassa, toimi näin: jaa taikina kolmeen osaan ja paista se kolmessa eri kakkuvuoassa eli ohuina kerroksina. Näin kakusta tulee sellainen kuin pitääkin eli kuohkea ja pehmeä. Paistolämpötila ja -aika pysyvät tällöin samoina kuin ohjeessa.

Uunipellillä paistettuna kakkupohja kypsyy ja kohoaa tasaisesti. Litteästä pohjasta voi koota monenmallisia kakkuja, myös pyöreitä. Tästä linkistä löydät vinkkejä kakkulevyn leikkaamiseen eri mallisiksi, kuten kulmikkaiksi ja pyöreiksi kakuiksi.

Omenasoseeksi käy mikä vain kaupasta ostettu tai itsevalmistettu omenasose. Itse käytän sokerittomia soseita, mutta myös sokeria sisältävät käyvät. Myös vauvansoseet käyvät. En kuitenkaan suosittele käyttämään omenahilloa, sillä sen sokeripitoisuus on jo aika korkea.

Tässä vielä pari huomiota, jotka tekevät uunipeltikakkupohjan valmistamisesta vieläkin helpompaa:
Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla ennen sen leikkaamista osiin. Kakun reunoilta kannattaa leikata sentin levyiset siivut pois, jotta kakusta tulee mahdollisimman siisti.

Kun on aika kostuttaa kakku, käännä kakkupohja ylösalaisin. Tee tämä siksi, että kakun leivinpaperia vasten ollut ja täten huokoinen puoli imee nestettä hyvin, kun taas kakun yläpuoli eli paistopinta hieman hylkii nesteitä.

Jos teet jättiläiskakun ja paistat useita kakkupohjia, valmista jokaiseen pellilliseen uusi taikina vasta juuri ennen taikinan laittamista uuniin, jotta taikina ei lässähdä ennen paistamista.

Vegaaniset sitruunaruudut tarjoiltuna lautaselta.Sitruunaruudut

Pohja:

150 g vegaanista margariinia
1 dl tomusokeria
3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen. Vuoraa noin 20×20 -senttinen vuoka leivinpaperilla.

Vatkaa margariini ja tomusokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.

Esipaista pohjaa esilämmitetyssä uunissa 5 minuuttia ja valmista tänä aikana ruutujen täyte.

Täyte:

150 g pehmeää eli silkentofua
3 dl sokeria
1 dl sitruunan mehua
yhden sitruunan raastettu kuori
2 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja

Soseuta tofu sauva- tai tehosekoittimella. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Täytteen kuuluu tässä vaiheessa olla löysää ja väriltään sameaa.

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista noin 30 minuuttia. Ruudut ovat valmiit, kun niiden täyte ei vuokaa kevyesti heiluteltaessa juurikaan hylly. Täyte hyytyy jäähtyessään vielä lisää, joten täysin kiinteää ei täytteen tarvitse olla vielä uunista pois otettaessa.

Anna leivonnaisen jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten kostutetulla, terävällä veitsellä sopiviksi paloiksi. Koska täyte on tahmaista, kannattaa veitsi aina välissä huuhdella, jotta leikkauspinnoista tulee mahdollisimman siistit.

 

Appelsiinitiikerikakku tarjoiluastiassa.Appelsiinitiikerikakku

1 appelsiinin kuori
200 g vegaanista margariinia (suosituksena tummansininen Keiju)
2 dl sokeria
1 dl omenasosetta (tai maustamatonta soijajogurttia)
0,25 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
0,25 tl suolaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 dl kaakaojauhetta
2 rkl vettä

Pese ja kuivaa appelsiini huolellisesti. Raasta kuoren oranssi osa.

Rasvaa ja jauhota vähintään 1,5 litran vetoinen kuivakakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vaahdota margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

Sekoita margariinivaahdon joukkoon omenasose, appelsiinin kuori, vanilja ja suola.

Siivilöi toiseen kulhoon vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne ensin hyvin keskenään ja sen jälkeen margariiniseokseen.

Siirrä kolmasosa taikinasta toiseen kulhoon. Mittaa sen joukkoon vesi ja siivilöi kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.

Levitä noin puolet vaaleasta taikinasta kakkuvuoan pohjalle. Levitä kaakaotaikina vaalean taikinan päälle. Levitä loput vaaleat taikinat lopuksi kaakaotaikinan päälle. Tiikerinraidat saat tehtyä työntämällä taikinan sisään haarukan ja pyöräyttämällä haarukan kertaalleen kakkuvuoan ympäri.

Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla tunnin ajan. Peitä kakku paistamisen puolessa välissä leivinpaperilla, jotta se ei pala.

Anna kakun levätä vuoassa kymmenen minuuttia ennen kumoamista. Voit koristella jäähtyneen kakun ripottelemalla sen pinnalle tomusokeria.

Voit koristella ruudut siivilöimällä niiden päälle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Kuvat: Unsplash / Wouter Meijering & Kamomillan konditoria / Satu Saunio

Lähteet (muualla verkossa)

Kamomillan konditoria

 

Kerro kaverillesi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: