Albumiinista villavahaan – lisäaineet hallintaan

Micaela Morero

Kun ostat ruokaa, kauneuden- tai kodinhoitotuotteita, ainesosalistan lopusta saattaa löytyä outoja lisäaineita.

Helpoimmalla pääsee, kun tuotteessa on Vegan-kukkamerkki. Tällöin on varmaa, että tuotteessa ei ole eläinperäisiä ainesosia. Merkitönkin tuote voi olla vegaaninen, joten lisäaineet kannattaa lukea.

E-lisäaineista varmasti eläinperäisiä ovat E 120, E 901, E 904, E 966 ja E 1105.

E 1105 eli lysotsyymi ja albumiini ovat kumpikin kananmunaa. E 322 eli lesitiini saattaa olla tehty kananmunasta, mutta useimmiten se valmistetaan kuitenkin soijasta, koska kananmuna on kalliimpaa.

Vegaanin ja maitoallergikon on hyvä tuntea maidon eri muodot: Hera on maidosta juustonvalmistuksessa erotettava neste, kaseiini on proteiini, kaseinaatti tehdään maidosta ja laktoosi on maitosokeri, josta myös E 966 eli laktitoli on peräisin.

Eläintuotannon sivutuotteina saadaan aminohappoja, liivatetta eli gelatiinia, talia, steariinia, lanoliinia eli villavahaa, sappea, kollageenia ja juoksutteita. Nykyään on myös mikrobiologisia juoksutteita.

Alun E-listan muut lisäaineet eivät sovi edes lakto-ovovegetaristeille. E 120 tunnetaan nimillä karmiini, kokkiniili ja karmiinihappo. Se tuotetaan kuivatuista Dactylopius coccus -hyönteisistä punaisen värin tähden. E 904 on sellakkaa, Laccifer-lakkakilpikirvan eritettä.

Mehiläisperäisiä ovat tutun hunajan lisäksi mehiläisvaha (E 901), jolla saatetaan kiillottaa tuoreita hedelmiä, siitepöly ja propolis. Royal Jelly eli kuningatarhyytelö on nuorten mehiläisten ja kuningattaren ravintoa. Sitä käytetään “kasvuvoiman ja pitkäikäisyyden” vuoksi muun muassa kosmetiikassa.

Jos haluaa välttää eläinperäisiä ainesosia, hyvä apu ostoksilla on Animalian
eläinkokeettoman kosmetiikan lista (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Löydät listauksen eläimistä peräisin olevista aineista, joita käytetään ruokiin, kosmetiikkaan ja lääkkeisiin Vegaanituotteet-sivustolta (linkki aukeaa uuteen välilehteen). Siellä on lisäksi listattuna lisäaineet, jotka saattavat sisältää eläinperäisiä ainesosia.

Päivitetty 2.12.2019: Lisätty linkki Vegaanituotteet-sivustolle.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: