Animalian reseptit: Arjen helpot kasvisruuat





Animalia
Kati White



Kuulostaako tutulta: Arki, päivän ruoka on taas miettimättä, einekset houkuttelevat ja samat ruokalajit pyörivät pöydässä liian usein. Haluaisitko oppia tekemään herkullista ja täyttävää kasvisruokaa, jonka valmistaminen vie aikaasi vain kymmenen minuuttia? Esittelemme kolme ihanaa reseptiä, jotka ovat todellista lohturuokaa.

Papu-makkarakeitto on lohturuokaa parhaimmillaan!

Mausteinen papu-makkarakeitto

370 g chilillä maustettua tomaattimurskaa
170 g säilöttyjä mustapapuja
n. 250 g kasvismakkaroita
2 rkl ruokaöljyä
pakastepussillinen (750 g) perunaa ja keittojuureksia
8 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl sitruunapippuria
1 tl savupaprikaa
1 rkl limemehua
(1,5 rkl tomaattipyrettä)
(0,5-1 dl paahdettua sipulirouhetta)

Kuumenna öljy kattilassa. Liettä ei kannata pitää kuumimmilla asteilla.

Pilko makkarat paloiksi ja lisää ne kattilaan. Paista 2 minuuttia. Huuhtele pavut ja lisää ne kattilaan.

Paista vielä 2 minuuttia ja lisää sitten vesi sekä kaikki muut aineet. Anna kiehua, kunnes perunat ja juurekset ovat pehmeitä.

Makaronilaatikko maistuu koko perheelle.

Makaronilaatikko

5 dl makaronia
2 dl soijarouhetta
n. 250 g maustamatonta kiinteää tofua
8,5 dl kasvimaitoa
1 dl silputtua sipulia
n. 0,75 dl ruokaöljyä
2,5 rkl soijakastiketta
2 tl paprikaa
0,5 – 1 tl suolaa
0,5 – 1 dl korppujauhoa
(pippuria ja kasvijuustoraastetta maun mukaan)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Laita sipulisilppu ja soijarouhe sekä noin 0,5 dl ruokaöljyä kulhoon ja sekoita. Laita kulho mikroon noin 3 minuutin ajaksi täydellä teholla. Jos sinulla ei ole mikroa, paista rouhe öljyssä pannulla.

Voitele uunivuoka tilkalla öljyä.

Murskaa tofu haarukalla.

Lisää soijarouhesipuliseokseen soijakastike ja paprika ja sekoita hyvin.

Laita uunivuokaan tofu, makaronit, maito, suola sekä soijarouheseos ja sekoita kaikki keskenään. Halutessasi lisää mukaan pippuria ja / tai kasvijuustoraastetta.

Ripottele seoksen pinnalle korppujauhoja ja kaada sen jälkeen korppujauhojen päälle vielä hiukan öljyä ohuina noroina.

Paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia.

Härkis-koftat ovat pyöryköitä marokkolaiseen tapaan.

Härkis-koftat kermaisessa tomaattikastikkeessa

Koftat:
1 rasia Härkistä
2 pienehköä porkkanaa
0,5 dl korppujauhoja
1 dl kookosmaitoa
1 rkl limemehua
1 tl grillimaustetta
0,5 tl sitruunapippuria
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl savupaprikaa

Kastike:
2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
1 dl kookosmaitoa
500 g paseerattua tomaattia
0,5 tl juustokuminaa
0,3 tl inkivääritahnaa tai tuoretta inkivääriä raastettuna
0,5 tl sitruunapippuria
0,5 tl suolaa

Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi ja yhdistä pyöryköiden kaikki aineet kulhossa.

Murskaa suurimmat Härkis-palat pienemmäksi haarukalla samalla kun sekoitat. Melko pieni sekoittaminen riittää. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää sekaan pilkottu sipuli sekä juustokumina ja inkivääri(tahna). Sekoita ja anna sipulien kuullottua. Lisää sitten kookosmaito, sekoita ja anna kiehua hetki hiljaa, lisää paseerattu tomaatti sekä loput mausteet ja sekoita. Jätä kiehumaan mahdollisimman pienellä lämmöllä.

Ota Härkis-massa jääkaapista ja muotoile siitä lihapullan kokoisia palloja. Asettele ne samalla kastikkeen sekaan. Pyöräytä kaikki pallot (koftat) kastikkeessa niin, että kastiketta on myös niiden päällä.

Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla sekoittamatta, kunnes kastike on mukavasti tiivistynyt, eli noin 15 minuuttia. Koftat voivat hajota, jos niitä keitetään liian kauan tai liian kovalla lämmöllä.

Tarjoile mieleisesi lisukkeen kanssa.

Reseptit: Kati White.

Reseptikuvat: Taija Rinne.

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2018. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta.






Julkaistu: elokuu 21, 2018