Animalian reseptit: Helppoja arkiherkkuja





Animalia
Paula Heinonen
Pidempi korsi

Näiden vegaanisten reseptien valmistaminen ei vaadi huippukokin taitoja tai ostosreissua lähimarkettia kauemmas. Esimerkiksi tofunugetit ja ”tonnikalasalaatti” sopivat mainiosti myös heille, jotka ovat vasta tutustumassa vegaaniseen ruokaan. Ja kardemumma-mustikkakakku vie takuulla kenen tahansa kielen mennessään!

Tuoreet tofunugetit ovat leivinpaperin päällä  jäähtymässä. Ne ovat koristeltuja tillillä. Päällä on ripaus sitruunamehua.

Tofunugetit

15 kpl.

300 g savutofua (marinoitu käy myös hyvin)
1 pala kuivaa leipää
1 tl perunajauhoja
½ tl merisuolaa
1 tl ruohittua mustapippuria
½ sitruunan mehu
½ ruukkua tuoretta tilliä
(1 rkl ravintohiivahiutaleita)

Pilko kuivahtanut leipä tehosekoittimeen ja lisää joukkoon myös perunajauhot, suola ja pippuri (ja ravintohiivahiutaleet). Jauha melko hienoksi, mutta ei liian. Sattumia saa jäädä.

Lisää tehosekoittimeen tofu ja sitruunanmehu ja pyöräytä taikina. Taikina saa olla koostumukseltaan muruinen.

Silppua tilli. Kaavi tofutaikina uuteen kulhoon ja sekoita tilli sekaan.

Lorauta pannulle öljyä ja muotoile taikinasta nugetteja. Parhaita yksilöitä saat aikaan, kun otat kouraasi reippaan ruokalusikallisen taikinaa, puristat ja sitten litistät. Sen jälkeen vielä painele repsottavat reunat kasaan ja lisää nugetti pannulle. Paista molemmin puolin pari minuuttia.

Voit puristaa vielä valmiiden nugettien päälle tujauksen sitruunamehua.

Vehreä "tonnikalasalaatti" on kasattu lautaselle.   Se on koristeltu tillillä ja persiljalla.

Vegaanin ”tonnikalasalaatti”

Vege ”tonnikala”:
2 rkl oliiviöljyä
2 dl soijahiutaleita
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kasvisfondia
pari tippaa nestemäistä savuaromia
1 tl paprikajauhetta
½ tl currya
½ kourallinen silputtua persiljaa
½ kourallinen silputtua tilliä
½ dl vettä

Lorauta pannulle oliiviöljyä. Lisää joukkoon soijahiutaleet ja pyörittele jatkuvasti. Pannu ei saa olla liian kuuma etteivät hiutaleet pala.

Lisää loput aineet järjestyksessä koko ajan sekoittaen. Kun vesi on imeytynyt hiutaleisiin ja ylimääräinen haihtunut pois, on “tonnikala” valmista.

Salaatti:
100 g kierrepastaa
ruukku salaattia
1 keltainen paprika
½ iso kurkku tai 1 pieni
1 avokado

Keitä pasta ohjeen mukaan. Valuta siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä.

Huuhtele ja kuivaa salaatti ja pilko muut kasvikset. Rakenna salaatti suoraan lautaselle tai sekoita isoon kulhoon.

Lopuksi lorauta joukkoon mieleistäsi salaatinkastiketta, hummusta tai pyöräytä itse kastike auringonkukansiemenistä.

Kakkupohjan päällä on herkullisen näköinen tuorejuustokuorrute. Kakun kruunaa mustikkakoristelu.

Kardemumma-mustikkakakku

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
½ vaniljatangon siemenet (tai 2 tl vaniljasokeria)
½ purkkia kauraranskankermaa
1 tl omenaviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
2 dl soijamaitoa
200 g mustikoita

Tuorejuustokuorrute:
200 g maustamatonta soijatuorejuustoa
½ purkkia kauraranskankermaa
½ vaniljatangon siemenet (2 tl vaniljasokeria)
2-3 rkl agavesiirappia  mustikoita koristeluun

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon pohjan muut aineet mustikoita lukuun ottamatta. Lisää lopuksi joukkoon mustikat ja kääntele ne taikinaan hellästi. Jätä vähän mustikoita koristelua varten.

Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja sipaise öljyä pohjaan sekä reunoille.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 50 minuuttia. Testaa kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä ennen kuorrutusta.

Valmista kuorrute sekoittamalla yhteen soijatuorejuusto, kauraranskankerma ja siemenet puolikkaasta vaniljatangosta. Lisää makeutusta makusi mukaan. 

Lusikoi kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja koristele mustikoilla.

Löydät lisää reseptejä Pidempi korsi -blogista (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Reseptit ja kuvat: Paula Heinonen.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2016. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).






Julkaistu: helmikuu 10, 2016