Animalian reseptit: Herkkusuun joulu





Animalia
Paula Heinonen
Pidempi korsi

Kun suolaiset joulupöydän antimet on nautittu, on makean herkuttelun vuoro. Jouluherkuissa maistuvat lämpimät mausteet.

Taatelipallot ovat jälkiruokakulhossa. Niiden päälle on ripoteltu valkosuklaahippuja. Koristeena on myös kanelitanko.

Taatelikonvehdit

Noin 25 kpl.

250 g pehmeitä kivettömiä taateleita
200 g tummaa suklaata
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 rkl kookosöljyä
50 g vegaanista valkosuklaata

Pyöräytä taatelit, kookosöljy ja mausteet massaksi tehosekoittimessa. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja hakkaa valkosuklaa veitsellä muruiksi.

Pyörittele massasta pieniä kuulia ja dippaa ne sulaan suklaaseen.

Asettele pallot leivinpaperin päälle ja ripottele valkosuklaahiput namujen päälle vielä kun suklaa on pehmeää. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Sahramikakkupala on koristeltu viinimarjoilla, ja sen päälle on valutettu kasviperäistä vispiä.

Ylellinen sahramikakku

4 dl vehnäjauhoja
3 dl luomuruokosokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 g sahramia
1 tl pomeranssia
1 tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua inkivääriä
2 tl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
1 dl rypsiöljyä
4 dl kookosmaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon omenaviinietikka, öljy ja kookosmaito. Sekoita hyvin.

Kaada taikina voideltuun ja leivitettyyn kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Testaa kypsyys puutikulla.

Jos kakku ei kypsy pohjalta, aseta uuni paistamaan vain alhaalta päin ja lisää paistoaikaa muutamalla minuutilla.

Italialaisten biscotti-keksien taikinaan voi myös lisätä pähkinöitä, kuten esimerkiksi manteleita ja hasselpähkinöitä. Tämä keksi tarjoillaan usein kahvin kera.

Piparkakkubiscotit

Noin 15 kpl.

15 g vegaanista margariinia (n. 2 rkl)
0,75 dl luomuruokosokeria
2 rkl omenahilloa
½ tl leivinjauhetta
1 rkl kasvimaitoa
½ tl ruokasoodaa
½ tl omenaviinietikkaa
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl piparkakkumaustetta
ripaus suolaa
(vettä)

Pehmitä margariini huoneenlämmössä ja sekoita se sokerin kanssa tehosekoittimessa. Lisää muut aineet ja anna koneen pyöräyttää taikina. Jos taikina murenee, voit lisätä joukkoon 1 rkl vettä ja pyöräyttää konetta uudelleen.

Painele taikina tiiviiksi palloksi ja laita se vetäytymään jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi.

Sivele leivinpaperin päälle hiukan öljyä. Muotoile taikinasta yksi pellin pituinen patonki. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.

Ota levy pois uunista ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Leikkaa patongista reilun sormen paksuisia keksejä ja asettele ne pellille. Paista vielä 5-10 minuuttia.

Löydät lisää reseptejä Pidempi korsi –blogista (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Reseptit: Paula Heinonen.

Kuvat: Paula Heinonen & Unsplash (biscotti-keksi).

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2013. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).






Julkaistu: joulukuu 1, 2013