Erityisesti joulun aikaan sopiva porkkala taipuu myös “savukalatahnaksi”. Keksin päälle leikataan siivu itsetehtyä karpalotuorejuustoa. Pipareista tulee juhlaillallisen kuningatar, kun niistä loihditaan näyttävä herkkukakku.
Karpalotuorejuusto
2,5 dl cashewpähkinöitä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oluthiivahiutaleita
2 rkl sulatettua kookosöljyä
0,5 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl suolaa
2 rkl vettä
1 rkl tuoretta timjamia
Vajaa 1 dl kuivattuja karpaloita
Liota pähkinöitä vedessä vähintään 4 tuntia, jotta ne pehmenevät. Huuhtele pähkinät. Lisää kaikki ainekset paitsi vesi, timjami ja karpalot tehosekoittimeen.
Sekoita aineksista täydellä teholla mahdollisimman sileä massa. Lisää sekoituksen aikana pari ruokalusikallista vettä, jotta seos notkistuu. Pysäytä välillä laite, jotta saat kaavittua reunoilta ja sekoitettua massaa. Lisää lopuksi vielä silputtu timjami ja sekoita hetki.
Vuoraa sopivan muotoinen astia kelmulla ja kaavi massa astiaan. Voit halutessasi laittaa ensin puolet massasta ja laittaa väliin kuivattuja karpaloita. Tasoita pohja. Peitä kulho kelmulla ja anna juuston jähmettyä noin tunti pakastimessa tai muutamia tunteja jääkaapissa.
Koristele valmis juusto karpaloilla ja timjamilla. Tarjoa siemennäkkileivän tai suolakeksien kanssa.
Vinkki! Jos haluat vaihtelua, voit vaihtaa karpalot ja timjamin aurinkokuivattuihin tomaatteihin ja basilikaan.
Piparijuustokakku
Pohja:
200 g pipareita
80 g margariinia
Täyte:
225 g maustamatonta soijatuorejuustoa
800 g soijarahkaa (Alpro Go On)
3 rkl sitruunamehua
2 dl tomusokeria
3 rkl perunajauhoja
100 g pipareita
1 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl vaniljajauhetta
Pingota leivinpaperi 22×24 cm irtopohjavuoan pohjalle. Ota pohjan pipareista muutama keksi sivuun koristelua varten. Murskaa loput piparit esim. monitoimikoneella. Sulata margariini ja sekoita piparimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja laita kylmään odottamaan.
Sekoita kulhossa tuorejuusto ja soijarahka. Lisää sitruunamehu. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja perunajauhot. Murskaa täytteen piparit ja lisää seokseen. Mausta kanelilla, inkiväärillä ja vaniljalla. Sekoita täyte tasaiseksi. Kaada keksipohjan päälle.
Paista 170 asteessa 20 minuuttia ja vähennä lämpö sitten 150 asteeseen, jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua, mieluiten yön yli. Koristele kakku piparimurulla ja/tai kokonaisilla pipareilla.
Porkkalatahnaleivät
4 pulleaa porkkanaa
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl savuaromia
1 rkl rypsiöljyä
4 rkl maustamatonta soijajogurttia (esim. Alpro zero sugars)
4 rkl vegaanista majoneesia
suolaa ja pippuria
tuoretta tilliä
Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä. Kääri porkkanat folioon ja paista uunissa 200 asteessa 1,5 tuntia. Anna jäähtyä. Kuori porkkanat. Paras tapa on tehdä pitkä, matala viilto porkkanaan pitkittäissuunnassa ja pyöritellä kuoret pois pienen veitsen avulla. Siivuta porkkanat juustohöylällä ohuiksi siivuiksi tai jos aiot tehdä koko satsista porkkalatahnaa, voit myös silputa porkkanat suoraan pieniksi paloiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään. Siirrä porkkanat kannelliseen astiaan ja sekoita joukkoon marinadi. Anna maustua yön yli jääkaapissa.
Sekoita soijajogurtti ja majoneesi marinoidun porkkalan joukkoon. Rouhi sekaan pippuria. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Silppua sekaan tuoretta tilliä. Tarjoile ruis- tai saaristolaisleivän päällä. Koristele leivät tuoreella sipulilla, tillillä ja kapriksilla.
Löydät lisää reseptejä Ida’s Cozy Cornerin kotisivuilta ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusissa välilehdissä).
Reseptit ja kuvat: Ida Tokola / Id’as Cozy Corner.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2017. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).