Animalian reseptit: Kalattomat vegeruoat

Näiden kuuden kalattoman reseptin avulla kannustamme kokeilemaan vegaanista ruokavaliota. Vähentämällä eläinperäisten tuotteiden kulutusta edistät terveyttäsi ja eläinten hyvinvointia sekä pienennät ruokavaliosi ympäristökuormitusta. Valitse vege!

Ruokaisa Poke bowl tulee Havaijilta.

Tofu Poke Bowl

4 annosta.

3 dl puuroriisiä
300 g savutofua (Jalotofu)

Kastike:
½ dl soijakastiketta
2 rkl seesamiöljyä
2 tl sriracha-kastiketta
(2 cm pätkä inkivääriä raastettuna)

Salaatti:
250 g vihreitä soijapapuja (edamame tai valmiita härkäpapuja)
2 porkkanaa
½ kurkkua
pieni punasipuli
2 suurta lehtikaalin lehteä
1 avokado

Ota soijapavut sulamaan hyvissä ajoin.

Keitä riisi. Riisin kiehumisen aikana sekoita kaikki kastikkeen ainekset kulhossa ja laita jääkaappiin maustumaan. Valmista salaatti. Pese ja pilko kasvikset. Sekoita lopuksi soijapavut salaatin joukkoon. Pilko tofu. Huuhtaise riisi pikaisesti kylmällä vedellä siivilässä ja valuta ylimääräinen vesi pois huolellisesti.

Kokoa annos lusikoimalla ensin kulhon pohjalle riisiä. Asettele päälle tofua ja lusikoi kastiketta riisin ja tofun päälle. Lisää päälle annos salaattia ja nauti!

Resepti ja kuva: Paula Heinonen / Pidempi korsi

Kalaton keitto odottaa kattilassa syöjiä.

Merellinen nyhtökaurasoppa kalakeiton tapaan

1 sipuli
6 perunaa
3 porkkanaa
öljyä
n. 1 l vettä
1 pkt nyhtökauraa (nude)
1/2 tl jauhettua maustepippuria (tai muutama kokonainen)
3 laakerinlehteä
1 prk kaurakermaa
nippu tilliä
suolaa

Kuori ja paloittele sipuli, perunat ja porkkanat.

Kuullota sipulia öljytilkassa kattilan pohjalla. Lisää porkkanat, perunat, vesi, maustepippuri ja laakerinlehdet.

Keitä niin kauan että perunat ja porkkanat ovat kypsiä. Lisää nyhtökaura, tilli ja kerma ja kuumenna vielä kiehuvaksi. Mausta suolalla.

Resepti ja kuva: Heta Lievonen / Linssinööri.

Lautasella vegaanisia sushiannoksia.

Vegaaniset sushit

Valmista sushit haluamallasi ohjeella ja täytä ne herkullisilla kasvistäytteillä. Kokeile yhdistellä esimerkiksi näitä:

Vegaanista tuorejuustoa (esim. Oatly)
Vegaanista majoneesia (esim. X-tra kevytmajoneesi. Kokeile maustaa sriracha -kastikkeella)
Paistettuja sieniä
Nyhtökauraa
Porkkalaa
Savutofua
Merileväkaviaaria
Vihanneksia kypsennettynä, esimerkiksi porkkanaa, parsaa, paprikaa
Seesaminsiemeniä
Avokadoa
Ituja, rucolaa, kurkkua

Porkkalaleivät ovat myös piknik-hitti!

Porkkalaleivät

4 pulleaa porkkanaa
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl savuaromia
1 rkl rypsiöljyä
4 rkl maustamatonta soijajogurttia (esim. Alpro zero sugars)
4 rkl vegaanista majoneesia
suolaa ja pippuria
tuoretta tilliä

Pese porkkanat, mutta älä kuori niitä. Kääri porkkanat folioon ja paista uunissa 200 asteessa 1,5 tuntia. Anna jäähtyä. Kuori porkkanat ja siivuta tai paloittele ne. Sekoita marinadin ainekset ja lisää porkkanoiden joukkoon. Anna maustua yön yli jääkaapissa.

Sekoita soijajogurtti ja majoneesi porkkalan joukkoon. Rouhi sekaan pippuria. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Silppua sekaan tuoretta tilliä. Tarjoile ruis- tai saaristolaisleivän päällä. Koristele leivät tuoreella sipulilla, tillillä ja kapriksilla.

Resepti ja kuva: Ida Tokola / Ida’s Cozy Corner.

Kuvituskuvassa kalan pyrstö.

Vegaaninen silli

6–8 henkilölle lisukkeeksi.

1 munakoiso
1 prk kaura-/soijakermaa
3 rkl majoneesia (esim. X-tra Kevyt majoneesi)
3 rkl sinappia
etikkaa
tuoretta tilliä
tuoretta ruohosipulia
valkopippuria
suolaa

Pilko munakoiso suikaleiksi ja keitä suolavedessä noin 5 minuuttia. Älä keitä liikaa, jottei paloista tule liian löysiä. Nosta palat jäähtymään ja kuivumaan. Lisää vielä suolaa.

Tee kastike muista aineksista, lisää mausteita oman maun mukaan.

Sekoita jäähtyneet munakoisosuikaleet kastikkeeseen. Anna maustua jääkaapissa.

Kastikkeeseen voi laittaa myös soijajugurttia, punasipulihaketta, sipulia, sitruunapippuria tai merilevää. Toimii hyvin esimerkiksi uusien perunoiden kanssa tai ruisleivän päällä. Jouluun ja juhannukseen!

Resepti ja kuva: Mai Kivelä / Vegaaninen versio.

Uusia perunoita ja tofua annosvadilla.

Uudet perunat ja savutofu

4 annosta.

1 kg uusia perunoita
300 g kylmäsavutofua
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
2 rkl sitruunan mehua
1-2 rkl vegaanista margariinia sulatettuna tai rypsiöljyä
½ ruukkua tuoretta tilliä silputtuna

Pese perunat. Keitä perunoita noin 15 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Tarkista kypsyys haarukalla. Taputtele savutofu kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa paksuhkoiksi kolmioiksi.

Kuumenna tilkka rypsiöljyä pannulla ja paista tofut molemmin puolin niin, että ne saavat kauniin värin ja rapeat reunat. Mausta tofu paiston jälkeen suolalla, mustapippurilla ja purista päälle sitruunan mehua.

Puolita perunat ja asettele ne tofun kanssa tarjoiluastiaan. Pirskottele päälle sulatettu margariini tai rypsiöljyä. Viimeistele annos silputulla tillillä.

Resepti ja kuva: Paula Heinonen / Pidempi korsi.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: