Animalian reseptit: Kevään odotusta herkkujen äärellä





Animalia
Wilhelmiina Ritala
Ruokakonttuuri

Nämä herkut maistuvat erityisen hyviltä etenkin kevään saapuessa. Mausteinen tofu makhani ja raikkaan vihreä hernesosekeitto ovat kokeilemisen arvoisia. Itse tehdyt laskiaispullat maistuvat kotiväelle ja vieraille. Täytä pullat vaahdotetulla kasvivispillä ja hillolla tai ihanalla itse tehdyllä mantelimassalla – tai molemmilla!

Laskiaispulla on kevään hittiherkku!

Laskiaispullat

n. 12 kpl

2 1/2 dl vettä tai kasvimaitoa
1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
3/4 dl öljyä
n. 7 dl vehnäjauhoja

Voiteluun ja pinnalle:
maustamatonta soijajogurttia
raesokeria

Liuota hiiva lämpimään nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja osa vehnäjauhoista. Alusta loput jauhoista vähitellen ja loppuvaiheessa öljy. Alusta taikinaan loput vehnäjauhot ja vaivaa hyvin. Kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.

Kumoa kohonnut taikina leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikina pikkupulliksi ja kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia liinan alla. Voitele pullat soijajogurtilla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Täytä jäähtyneet pullat kaura- tai soijavispillä, hillolla ja mantelimassalla.

Mantelimassa

1 1/2 dl mantelijauhetta (kuorellisista tai kuorituista manteleista)
1 1/4 dl tomusokeria
ripaus vaniljajauhetta tai n. ¾ tl vaniljasokeria
n. 2 rkl mantelilikööriä (tai kasvimaitoa)
(2 rkl mantelirouhetta)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon mantelilikööriä tai kasvimaitoa sen verran, että tuloksena on melko notkea massa.

Muotoile massa pötköksi ja kääri tuorekelmun sisään. Säilytä massa jääkaapissa tarjoiluun asti. Leikkaa viipaleiksi laskiaispullien täytteeksi.

Mausteinen tomaattikastike ja tofu sopivat hyvin yhteen.

Tofu makhani

4 annosta

500 g tofua
1 (100 g) sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 prk (500 g) paseerattua tomaattia
1 dl cashewpähkinöitä
1/2 dl vettä
chiliä
1 tl suolaa
1 prk (2 dl) kaurakermaa

Esivalmistele ruoka liottamalla cashewpähkinät: Mittaa pähkinät kulhoon ja lisää päälle reilusti kylmää vettä. Anna liota huoneenlämmössä parin tunnin ajan. Voit myös laittaa pähkinät jo edellisenä päivänä likoamaan jääkaappiin. Kaada liotusvesi pois. Soseuta pähkinät ja 1/2 dl vettä tahnaksi sauvasekoittimella.

Kuutioi tofu pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy paistokasarissa. Paista tofu parissa eri erässä kullanruskeiksi. Kuullota erikseen vielä sipuli ja valkosipuli.

Yhdistä kasariin kaikki tofu ja sipuliseos. Lisää inkivääri, garam masala ja juustokumina. Sekoittele hetki, mutta varo polttamasta mausteita.

Lisää paseerattu tomaatti, cashewpähkinäseos ja loput mausteet. Hauduta kannen alla noin 15-20 minuuttia. Lisää lopuksi kaurakerma ja kuumenna vielä. Tarjoa basmatiriisin ja tuoreen korianterin kanssa.

Hernesosekeitto

4 annosta

1 (100 g) sipuli 
2 valkosipulinkynttä 
1 rkl öljyä 
600 g pakasteherneitä 
5 dl vettä 
1 kasvisliemikuutio 
1 tl meiramia 
mustapippuria 
1 prk (2 dl) kaurakermaa 
suolaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli pehmeiksi.

Lisää kattilaan herneet, vesi, murennettu kasvisliemikuutio ja pippuri. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja keitä kannen alla 5 minuuttia.

Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon kaurakerma ja mausta maun mukaan suolalla. Kuumenna vielä keitto, mutta älä enää keitä.

Löydät lisää reseptejä Ruokakonttuurin blogista ja Instagram-tililtä.

Reseptit ja reseptikuvat: Wilhelmiina Ritala / Ruokakonttuuri

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2017. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta.






Julkaistu: helmikuu 20, 2017