Animalian reseptit: Makumatka Aasiaan

Ida Tokola

Ida's Cozy Corner

Onneksi eri maiden herkullisiin ruokiin voi tutustua tekemällä makumatkan omassa keittiössä. Aasian maut tuovat pirteää vaihtelua arkeen tai viikonloppuun. Mikä on suosikkisi? Thaimaustettu porkkana-bataattikeitto, raikas tofuvokki vai vietnamilainen Pho-keitto?

Tofu sopii vokkiruokiin.

Raikas tofu-wokki

Kahdelle tai kolmelle.

Wokin ainekset:
Vihanneksia oman maun mukaan, esimerkiksi: 1 parsakaali, pari kourallista tuoreita sieniä ja 1 punasipuli TAI 1 paprika, 2 porkkanaa ja pala valkokaalia tai nippu paksoita

Lisäksi:
300 g tofua (marinoitu ja kylmäsavu sopivat hyvin)
2 valkosipulinkynttä
peukalon kokoinen pätkä tuoretta inkivääriä
öljyä paistamiseen
100 g riisinuudeleita (tai muita haluamiasi nuudeleita)

Kastike:
puolikkaan limen mehu
4 rkl soijakastiketta
3 rkl riisiviinietikkaa
1 tl siirappia, intiaanisokeria tai muuta makeutusta
(1 tl maissitärkkelystä)

Tarjoiluun:
yrttejä
chilikastiketta tai kimchiä
(sipulirouhetta)

Kuivaa ja kuutioi tofu. Suikaloi vihannekset. Raasta valmiiksi valkosipuli ja inkivääri.

Paista tofua tilkassa öljyä, kunnes se ruskistuu ja rapeutuu. Voit maustaa tofua lorauksella soijakastiketta. Ota tofu sivuun odottamaan.

Laita tyhjälle pannulle sipuli ja porkkanat. Vinkki: Pannua kannattaa kostuttaa aina välillä vesitilkalla. Vokkaa vihanneksia, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää viimeisenä valkosipuli ja inkivääri.

Valmista nuudelit. Tee kastike pieneen kippoon.

Kun vihannekset ovat kypsyneet, lisää tofu vokin sekaan. Lisää myös keitetyt nuudelit ja kastike. Sekoita hyvin.

Tämä keitto saattaa aiheuttaa matkakuumetta Aasiaan!

Thaimaustettu porkkana-bataattikeitto

Neljälle.

öljyä paistamiseen
300–400 g bataattia (tai kurpitsaa)
3-4 porkkanaa
1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
½ tl kurkumajauhetta
½ tl jauhettua korianteria
chiliä oman maun mukaan
2-3 tomaattia (tai reilu 1 dl tomaattimurskaa)
1-2 tl punaista currytahnaa
1 liemikuutio ja vajaa 5 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
puolikkaan limen mehu

Keiton päälle:
tuoretta korianteria
paahdettuja cashewpähkinöitä
loraus kookoskermaa (purkin pohjalta)

Kuori ja pilko porkkanat ja bataatti/kurpitsa. Kuori ja raasta inkivääri ja hienonna valkosipulit. Kuutioi tomaatit.

Kuumenna ison kattilan pohjalla iso loraus öljyä ja lisää inkivääri, valkosipuli, currytahna ja kuivamausteet. Kuullota keskilämmöllä noin minuutti. Lisää tarvittaessa pieni loraus vettä.

Pyöräytä kasvikset mausteissa ja lisää vajaa 5 dl vettä, jotta kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää liemikuutio ja keitä keskilämmöllä n. 10 min.

Kun vihannekset ovat kypsiä, ota keittokattila pois levyltä ja lisää joukkoon kookosmaito ja limen mehu. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi.

Paahda pähkinöitä kuivalla paistinpannulla, kunnes ne saavat väriä. Lämmitä keitto ja tarjoile tuoreen korianterin ja cashewpähkinöiden kanssa.

Pho-keitossa tärkeää on huolella valmistettu liemi.

Vietnamilainen pho-keitto

Neljälle.

Kasvisliemi:
4 kokonaista mausteneilikkaa
4 kokonaista kardemummaa
4 kokonaista tähtianista (voit käyttää myös jauhettuja versioita, mutta varo polttamasta mausteita)
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
peukalonpään kokoinen inkivääripala
2 rkl soijakastiketta
1,5 litraa kasvislientä

Keiton muut ainekset:
200 g riisinuudeleita
300 g tofua
1 mieto chili tai chilikastiketta
1 lime
pavunituja
paahdettua sipulirouhetta
pari kevätsipulin vartta
korianteria
minttua

Pilko sipulit ja inkivääri.

Laita ison kattilan pohjalle neilikat, kardemumma ja tähtianis. Kuumenna, ja kun mausteet tuoksuvat, lisää sipuli ja inkivääri. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai kasvislientä. (Jauhetut mausteet lisätään vasta veden kanssa.)

Lisää parin minuutin päästä kasvisliemi ja soijakastike. Keitä miedolla lämmöllä n. 30 minuuttia.

Kun liemi porisee, silppua yrtit ja chili. Kuutioi tofu ja paista öljyssä pannulla, kunnes se alkaa ruskistua. Valmista nuudelit.

Kun liemi on valmis, siivilöi sipulit ja mausteet pois.

Kokoa lautasten pohjalle annos nuudeleita ja tofua ja kaada mausteliemi niiden päälle. Koristele pavuniduilla, sipulirouheella, yrteillä ja chilillä. Päälle voi puristaa myös limen mehua.

Löydät lisää reseptejä Ida’s Cozy Cornerin kotisivuilta ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusissa välilehdissä).

Reseptit ja kuvat: Ida Tokola / Ida’s Cozy Corner.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2018. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: