Animalian reseptit: Marenkia ja mansikoita

Inna Somersalo

Sen taidatkin jo tietää, että mansikat ja marenki kuuluvat yhteen. Vaan tiesitkö, että marenkityylisiä herkkuja sekä vaahtokarkkeja on mahdollista tehdä myös vegaanisina – kikherneliemestä?

Marenkiannoksia pienissä, uuninkestävissä annosvuoissa.

Grillattuja mansikoita ja marenkia

500 g tuoreita mansikoita
1 rkl tuoretta rosmariinia
3 rkl öljyä
2 rkl sokeria

Marenki:
1 dl säilykekikherneiden lientä
3 rkl sokeria
makuainetta, esim. ripaus vaniljajauhetta

Vatkaa kikherneiden liemi sähkövatkaimella tai yleiskoneella kovaksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun käännät kulhon ylösalaisin ja vaahto ei valu. Vatkaa sekaan sokeri ja makuaine.

Sekoita kulhossa kokonaisiin mansikoihin rosmariini ja öljy. Grillaa mansikat.

Paloittele grillatut mansikat ja jaa ne grillin kestäviin annoskulhoihin. Sekoita sokeri mansikoihin. Peittele mansikat marengilla. Jätä kulhoihin kuohumisvaraa. Laita kulhot grilliin ja grillaa kunnes marenki on saanut väriä. Pidä vuokia silmällä, sillä tähän menee vain pari minuuttia. Vaihtoehtoisesti voit grillata mansikkavuoat uunissa grillivastuksen alla.

Lautasella on S'mores-jenkkiherkkuja. Keksien väliin on sulatettu vaahtokarkkia.

Vaahtokarkit

2,5 dl säilykekikherneiden lientä
2 dl sokeria
1,5 dl siirappia
3 tl agar agar -jauhetta
1 tl sitruunamehua

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja vispaa sekaisin. Kuumenna seosta 4-5 minuuttia samalla vatkaten. Jäähdytä muutama minutti.

Kumoa seos yleiskoneen kulhoon ja vatkaa noin 10 minuuttia, kunnes seos on kovaa vaahtoa. Vaahto on valmis, kun se pysyy valumatta kulhossa kulho ylösalaisin käännettäessä.

Levitä leivinpaperi vuokaan, kooltaan noin 20 x 25 cm. Ripottele leivinpaperille reilusti tomusokeria ja kumoa taikina siihen. Levitä tasaiseksi ja anna jähmettyä muutama tunti tai yön yli. Leikkaa palasiksi ja pyörittele palaset tomusokerissa.

(Muokattu Sara Anderssonin ohjeesta.)

Mansikkalimonaadi on kaadettu lasiin ja koristeltu tuoreella mansikalla ja raidallisella paperipillillä.

Mansikka-sitruunalimonaadi

3 sitruunan mehu
3 rkl sokeria
0,5 litraa mansikoita
1 l kivennäisvettä

Hienonna mansikat soseeksi esimerkiksi haarukalla. Sekoita sokeri sitruunoiden mehuun. Lisää mansikkasose ja laimenna lopuksi kivennäisvedellä haluamasi vahvuuteen.

Kuvat: Lauri Ellilä (reseptikuvat) & Pixabay (artikkelikuva).

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2015. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: