Nämä pähkinäiset herkut valmistuvat nopeasti. Suklaa-maapähkinävoipallot syntyvät näppärästi ilman uunia. Hasselpähkinämokkapalat ovat maistamisen arvoisia. Kardemumma-mantelikeksit kruunaavat kahvipöydän. Pähkinäherkut sopivat myös joulupöytään!
Suklaa-maapähkinävoipallot
24 makeista.
Maapähkinävoitäyte:
1 1/2 dl makeuttamatonta, sileää maapähkinävoita
2 rkl vegaanista margariinia
2 1/4 dl tomusokeria
Suklaakuorrute:
100 g vegaanista suklaata
Koristeluun:
suolaa
Valmista ensin maapähkinävoitäyte. Jos käytät leivontamargariinia, anna sen ensin pehmentyä ja lämmetä huoneenlämmössä. Notkista maapähkinävoi. Sekoita maapähkinävoin sekaan margariini haarukalla. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Käytä tarvittaessa käsiäsi sekoittamiseen. Jaa taikina kahteenkymmeneenneljään yhtä suureen osaan ja pyörittele ne palloiksi. Asettele pallot leivinpaperin päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi.
Sulata suklaa. (Jos haluat antaa makeisia lahjaksi tai säilyttää niitä muutaman päivän pidempään, kannattaa suklaa ehdottomasti temperoida. Ohjeen temperoimiseen löydät netistä täältä. (Linkki aukeaa uuteen välilehteen.) Laita suklaa juomalasiin, jotta siihen on helppo upottaa maapähkinävoipallot.
Upota maapähkinävoipallo suklaaseen. Nosta pallo haarukalla pois suklaasta ja anna ylimääräisen suklaan valua pois. Aseta pallo leivinpaperin päälle jähmettymään. Tee sama kaikille palloille. Ripottele jokaisen pallon päälle hyppysellinen suolaa koristeeksi ennen kuin suklaa jähmettyy.
Laita valmiit pallot jääkaappiin jähmettymään. Säilytä makeiset jääkaapissa.
Hasselpähkinämokkapalat
12 palaa.
Vuokaan:
vegaanista margariinia tai öljyä ja korppujauhoja
Pohja:
3 dl kaura- tai soijamaitoa
1/2 dl öljyä
2 1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1/4 tl vaniljajauhetta
2 dl hasselpähkinäjauhetta (n. 70 g)
4 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Kuorrute:
1/2 dl vahvaa kahvia (tai 1/2 dl vettä + 1 tl pikakahvijauhetta)
hyppysellinen suolaa
1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
5 dl tomusokeria
Rasvaa ja korppujauhota n. 30 cm pyöreä vuoka. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, suola, vaniljajauhe sekä hasselpähkinäjauhe. Siivilöi vehnäjauhot sekä leivinjauhe ensin toiseen kulhoon ja sekoita ne hyvin. Lisää ne taikinan sekaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista.
Kaada taikina vuokaan tasaisesti. Paista pohjaa uunin keskitasolla 35 minuuttia. Kokeile pohjan kypsyyttä esimerkiksi cocktailtikulla.
Valmista mokkapalojen kuorrute. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään. Levitä kuorrute vielä lämpimän pohjan päälle. Anna leivonnaisen jäähtyä ja leikkaa se sopiviin paloihin terävällä veitsellä.
Kardemumma-mantelikeksit
8 isoa keksiä.
75 g vegaanista margariinia
1 dl fariinisokeria
1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1 tl rouhittua kardemummaa
1/2 tl ruokasoodaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelilastuja
Jos käytät leivontamargariinia, anna sen pehmentyä ja lämmetä ensin huoneenlämpöiseksi.
Levitä leivinpaperi uunipellille. Kuumenna uuni 190 asteeseen.
Sekoita margariini, fariinisokeri, vaniljajauhe, suola ja kardemumma haarukalla tasaiseksi. Lisää ruokasooda ja sekoita se hyvin taikinan joukkoon. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi mantelilastut ja sekoita tasaiseksi käsin.
Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile osat pyöreiksi, halkaisijaltaan kuuden sentin kokoisiksi kekseiksi. Aseta keksit leivinpaperille ja jätä niiden väliin tilaa, sillä ne leviävät paistettaessa.
Paista uunin keskitasolla 9–11 minuuttia. Keksit ovat valmiit, kun niiden reunat ovat saaneet hieman väriä. Anna keksien jäähtyä leivinpaperin päällä vähintään viisi minuuttia ennen siirtämistä, sillä ne ovat vastapaistettuina hyvin pehmeitä.
Löydät lisää reseptejä Kamomillan konditoria –blogista tai Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).
Reseptit ja kuvat: Satu Saunio.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2015. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).