Animalian reseptit: Puolukkaa ja punajuurta joulupöytään





Animalia
Jenni Jouppila
Ruoka-alkemisti

Mitä jos tekisit joulupöytään punajuuripyöryköitä laatikoiden sijaan? Alkupaloiksi sopivat juhlalliset savutofutahnasta ja vegaanisesta kaviaarista kootut cocktailpalat, jälkiruokana maistuu perinteinen toscapiirakka, joka saa piristystä puolukasta.

CNämä cocktailpalat houkuttelevat napostelemaan.

Savutofutahna-ruissipsit

30–40 cocktailpalaa

Savutofutahna:
300 g/1 pkt savutofua (esim. Jalotofu)
2 porkkanaa (tai muuta värikästä juuresta)
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl oliiviöljyä
½ dl sitruunamehua
½ dl kaurakermaa tai muuta kasvikermaa
½ tl valkopippuria
ripaus suolaa

Lisäksi:
– ruissipsejä tai muita suolakeksejä
– tuoretta tilliä tai muuta yrttiä
– vegaanista mätiä (esim. Cavi-art)
– muita värikkäitä kasviksia, esimerkiksi punasipulisilppua tai kirsikkatomaatteja

Kääri tofu keittiöliinaan ja kuivaa enin kosteus pois, pidä päällä painona esimerkiksi paistinpannua.

Kuori porkkanat ja pilko pienemmiksi paloiksi.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen tai aja sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Kokoa cocktailpalat. Pursota savutofutahnaa ruissipsien keskelle ja ripottele päälle tuoretta tilliä, Cavi-artia ja halutessasi muita värikkäitä täytteitä.

Punajuuri-kvinoapyörykät

noin 20 pyörykkää

1 dl (kotimaista) kvinoaa
n. 300 g eli 2 keskikokoista punajuurta
1 rkl perunajauhoja
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa
öljyä paistamiseen

Huuhtele kvinoa hyvin ja keitä kypsäksi paketin ohjeen mukaan.

Kuori punajuuret ja raasta raastimella ohueksi raasteeksi.

Sekoita kulhossa valutettu kypsä kvinoa, punajuuriraaste, perunajauhot ja mausteet.

Laita paistinpannulle sentin kerros öljyä ja anna sen kuumentua kunnolla: öljyn pitää tiristä, jos sinne laittaa nokareen taikinaa. Pyörittele taikinasta esimerkiksi kahden lusikan avulla palloja ja laita öljyyn paistumaan. Anna pyöryköiden paistua kunnolla rapeiksi ja kääntele niitä paiston aikana, jotta ne paistuvat joka puolelta.

Tarjoile pyörykät kylmänä tai lämpimänä esimerkiksi soijajugurttiin tehdyn Poppamiehen blue cheese dipin kera.

Perinteinen toscapiirakka saa potkua puolukasta.

Puolukka-toscapiirakka

6–8 palaa

Pohja:

4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
½ dl (kookos)sokeria
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl öljyä
2 dl kookosmaitoa
1 dl vettä
1 rkl omenaviinietikkaa
3 dl puolukoita
1 tl perunajauhoja

Toscakuorrute:

2 dl kookosmaitoa
½-1 dl (kookos)sokeria
2 tl vehnäjauhoja
1½ dl eli n. 80 g mantelilastuja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää sekaan öljy, kookosmaito, vesi ja etikka ja kääntele taikina sekaisin.

Kaada taikina 26 cm pyöreään tai kulmikkaaseen kakku/piirakkavuokaan. Sekoita perunajauhot puolukoihin ja ripottele taikinan päälle. Esipaista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Valmistele toscakuorrute pohjan paistuessa. Laita kookosmaito ja sokeri kasariin ja keitä kasaan noin 10 minuuttia. Lisämakeutta saat käyttämällä 1 dl sokeria. Sekoita perunajauhot vesitilkkaan ja kaada nauhana kookosmaitoon koko ajan sekoittaen. Lisää seokseen myös mantelilastut ja sekoita hyvin.

Levitä manteliseos esipaistetun piirakan päälle tasaisesti. Paista piirakkaa vielä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Varo paistamasta liikaa, etteivät mantelilastut pääse palamaan.

Löydät lisää reseptejä Ruoka-alkemistin blogista täältä.

Reseptit ja reseptikuvat: Jenni Jouppila / Ruoka-alkemisti.

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2018. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta.






Julkaistu: marraskuu 13, 2018