Minttuiset suklaapikkukakkuset ovat superhyviä ja näyttävätkin söpöiltä! Suklaatäytekakku tai pikkukakkuset kannattaa leipoa omaksi iloksi, mutta nämä soveltuvat taatusti myös juhlien tarjottaviksi.
Suklaa-minttupikkukakkuset
12 kpl.
Pohja:
2 1/2 dl kaura- tai soijamaitoa
3/4 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2 dl sokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
3/4 tl suolaa
1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
3 dl vehnäjauhoja
Kuorrute:
100 g vegaanista margariinia
6 dl tomusokeria
1 tl piparminttuaromia
1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
2 rkl kaura- tai soijamaitoa
vihreää elintarvikeväriä
50 g vegaanista suklaata
Koristeluun:
20 g vegaanista suklaata
Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla tai käytä uunissa leviämättömiä kartonki-, amerikan-, silikoni- tai foliovuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
Sekoita kauramaito, öljy, sokeri, kaakaojauhe, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi joukkoon leivinjauhe, ruokasooda sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 22 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsät eli niihin työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
Sekoita margariini, puolet tomusokerista, piparminttuaromi, vaniljajauhe ja suola sähkövatkaimella. Lisää kauramaito ja loput tomusokerista ja sekoita tasaiseksi. Värjää kuorrute vihreäksi. Hienonna suklaa pieniksi hipuiksi esim. leikkaamalla se kuorimaveitsellä. Sekoita suklaamurska kuorrutteen joukkoon.
Laita kuorrute pursotuspussiin ja pursota kauniita tötteröitä pohjien päälle. Sulata suklaa varovaisesti mikrossa ja valuta sitä lusikalla ohuena nauhana kuorrutteen päälle.
Säilytä valmiit pikkukakkuset jääkaapissa. Kuorruteohjeesta tulee melko reilusti jokaisen pikkukakkusen päälle. Jos et ole suuri makeuden ystävä, voit huoletta puolittaa kuorrutteen määrän.
Suklaatäytekakku
Suklaapohja:
3 dl sokeria
¼ tl suolaa
1 ½ dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
2 dl omenasosetta
1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
1 dl kaakaojauhetta
5 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
3 dl vissyä
Kostuke:
1 ½ dl kahvia
Suklaavaahto:
50–100 g vegaanista suklaata
1 prk vaahtoutuvaa soijakermaa
2 rkl tomusokeria
¼ tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
Suklaakuorrute:
150 g vegaanista margariinia (ei leivontamargariini)
hyppysellinen suolaa
¼ tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
1 dl kaakaojauhetta
6 dl tomusokeria
½ dl kaura- tai soijamaitoa
Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Valmista suklaapohja. Sekoita sokeri, suola, öljy, omenasose ja vaniljajauhe. Siivilöi kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe ensin toiseen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää puolet jauhoseoksesta taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu jauho sekä vissy varovasti, jotta kuplat eivät karkaa ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu.
Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 30 minuuttia. Kakkupohja on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun tai veitseen ei jää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se sitten sopiviin osiin.
Valmista suklaavaahto. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Vaahdota jääkaappikylmä soijakerma sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon tomusokeri, vaniljajauhe ja suola. Lisää lopuksi sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi.
Kostuta alin kakkulevy ja levitä sille reilu kerros suklaavaahtoa. Nosta seuraava kakkulevy vaahdon päälle, kostuta se ja levitä myös sen päälle suklaavaahtoa. Toimi näin, kunnes koko kakku on koottu. Kostuta myös ylin kakkulevy. Laita kakku jääkaappiin odottamaan kuorrutusta.
Valmista suklaakuorrute. Vaahdota margariini, suola, vaniljajauhe, kaakaojauhe sekä puolet tomusokerista sähkövatkaimella. Lisää kauramaito sekä loppu tomusokeri ja vaahdota tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle haluamallasi tavalla joko veitsellä tai pursottamalla.
Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia tai mielellään seuraavaan päivään. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.
Löydät lisää reseptejä Kamomillan konditoria –blogista tai Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).
Reseptit ja kuvat: Satu Saunio.
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2016. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).