Animalian reseptit: Tuhdit grilliherkut

Heta Lievonen

Linssinööri

Näiden herkullisten grilliruokien loihtimiseen ei tarvita eläinperäisiä tuotteita. Kanatyyliset seitanpihvit ja marinoidut tofuvartaat onnistuvat tarvittaessa myös pannulla paistamalla tai kotiuunissa. Jälkiruokana on sitruunamousse, johon voi hyödyntää seitaniin tarvittavista kikherneistä jääneen aquafaba-liemen.

Tuhdit ja mehevät grillivartaat.

Kolamarinoidut tofuvartaat

Kahdelle.

1 pkt maustamatonta kiinteää tofua (n. 270 g) 
1 paprika 
½-1 kesäkurpitsa

Marinadi:
1 dl kolajuomaa (myös kevytversio käy) 
½ dl soijakastiketta 
1 rkl tomaattipyreetä 
1 rkl sitruunamehua 
½ tl suolaa 
½ tl nestesavuaromia (ei välttämätön)

Viipaloi tofu sopiviksi paloiksi. Puristele tofupaloja talouspaperilla kuivemmiksi.

Sekoita marinadin ainekset. Marinoi tofupaloja vähintään pari tuntia tai esimerkiksi yön yli.

Jos käytät puisia vartaita, laita ne hetkeksi veteen likoamaan. Viipaloi kesäkurpitsa ja paloittele paprika sopiviksi suupaloiksi. Ota tofu pois marinadista.

Pyörittele kesäkurpitsa- ja paprikapalat jäljelle jääneessä marinadissa ja pujottele ne vartaisiin tofupalojen kanssa.

Grillaa vartaat ulkogrillissä tai uunissa grillivastuksen alla.

Raikas sitruunamousse.

Sitruunamousse

Neljälle.

n. 1,5 dl (yhden purkin liemi) aquafabaa elisäilykekikherneiden lientä
2 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunan kuorta

Vaahdota aquafaba sähkövatkaimella kiinteäksi vaahdoksi. 

Mausta sokerilla, sitruunamehulla ja raastetulla sitruunan kuorella. Säätele sokerin määrää makusi mukaan.

Voit tarjota moussen sellaisenaan tai laittaa sen vähintään neljäksi tunniksi pakastimeen, jolloin saat jäätelön tyylisen jälkiruuan.

Seitan on täynnä proteiinia.

Curry-sitruunamaustetut seitanpihvit

Neljälle.

Seitan:
4 dl gluteenijauhoa
1 dl kypsiä (säilyke)kikherneitä
3 rkl soijakastiketta
1 rkl maapähkinävoita
2 tl sitruunamehua
2 1/2 dl vettä
3/4 dl ravintohiivahiutaleita
2 tl kasvisliemijauhetta, currya ja sipulijauhetta kutakin
1 tl valkosipulijauhetta, inkivääriä, korianteria, savupaprikaa ja sokeria kutakin

Keitinliemi:
1 l vettä
2 rkl soijakastiketta, sitruunamehua ja kasvisliemijauhetta kutakin

Marinadi:
1/2 dl öljyä
2 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunankuorta
1 tl agavesiirappia
1/2 tl currya
1/2 tl suolaa

Valmista ensin seitan. Sekoita sauvasekoittimella keskenään kikherneet, maapähkinävoi ja nestemäiset aineet. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaikki kuivat aineet. Kaada nestemäinen seos kuiva-aineiden joukkoon haarukalla sekoittaen. Jatka taikinan vaivaamista käsin, kunnes se on kimmoisaa.

Muotoile taikinasta pötkö. Leikkaa se ensin kahdeksaan osaan ja sitten vielä kukin osa puoliksi. Muotoile osista pihvejä.

Sekoita keitinliemen ainekset kattilassa ja kiehauta liemi. Keitä pihvejä liemessä 15 – 20 minuuttia.

Sekoita marinadin ainekset. Marinoi keitettyjä pihvejä mielellään ainakin pari tuntia.

Grillaa pihvit tai paista ne pannulla.

Löydät lisää reseptejä Linssinööri-blogin sivuilta täältä (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Reseptit ja kuvat: Heta Lievonen / Linssinööri.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2018. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: