Animalian vuosi: Saavutuksia, sinnikkyyttä, yhteistyötä

Päättyvään vuoteen on mahtunut eläinten oikeuksien kannalta sekä nousuja että laskuja, mutta kokonaiskuva näyttää valoisalta.

Tinkimätöntä eläinpolitiikkaa – vaikeissakin olosuhteissa

Politiikan kevään kohokohta olivat eduskuntavaalit. Animalian ja SEY Suomen eläinsuojelun puoluekysely ja vaalikone olivat äänestäjille tärkeitä apuvälineitä eläinystävällisen ehdokkaan valinnassa. Juha Sipilän hallitus erosi juuri vaalien alla, ja sen myötä myös vuosikausia valmisteltu eläinlakiuudistus pysähtyi. Eläinmyönteisinä pidetyt puolueet saivat lisäpaikkoja eduskuntaan, mikä loi toiveikkaan pohjan alkavan vaalikauden eläinpoliittiselle työlle. Vaikka hallitusohjelmassa päädyttiin tekemään kompromisseja eläinsuojelun kohdalla, mahdollisuudet tärkeisiin eläinten oloja koskeviin parannuksiin ovat yhä suuret.

Poliittinen vaikuttaminen vaatii sinnikkyyttä, ja Animalia jatkaa avoimesti omien vaatimustensa esittämistä. Olemme jatkuvasti yhteydessä kansanedustajiin. Tuomme kriittistä asiantuntemusta politiikkaan myös osallistumalla keskeisten eläinten oloista päättävien elinten toimintaan, kuten turkisasetuksen kuulemisiin ja tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kokouksiin.

Vasikka kesäisellä niityllä.
 Eläinpoliittisessa kyselyssä selvitimme puolueiden kantoja mm. kasvissyönnin edistämiseen ja maataloustukien kohdentamiseen.

Muodin tulevaisuus on turkiton

Vuosi on ollut yhtä juhlaa, mitä tulee kansainvälisten brändien turkittomuussitoumuksiin. Vuodenvaihteessa legendaarinen Chanelin muotitalo ilmoitti luopuvansa tarhatun turkiksen ja eksoottisten eläinten nahan käyttämisestä mallistoissaan. Perässä seurasivat omilla turkittomuuslinjauksillaan Prada, Furla ja Marc Cain.

Turkittomuustrendin edistäminen Euroopassa ei ole kuitenkaan jäänyt vain yritysten hyvän tahdon varaan, vaan yhä useammin asiasta säädetään valtiotasolla poliittisin päätöksin. Vuonna 2019 turkiskiellot astuivat voimaan Serbiassa ja Tšekissä. Slovakia ja Norja tekivät päätökset tarhauksen kieltämisestä siirtymäajalla. Lokakuussa Kaliforniasta tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio, joka kielsi uusien turkistuotteiden tuotannon ja myynnin.

Ketunpoikanen ja emo ovat lähellä toisiaan. Ne elävät vapaana luonnossa.
Turkittomuustrendi etenee lumipalloefektinä. Yli 1 000 yritystä ja brändiä on jo sitoutunut turkittomuuteen. Euroopassa tarhaus alati vähenee yleistyvien kieltojen ja tiukentuneiden lakien ansiosta.

Rohkeita avauksia vaietuista aiheista

Tammikuussa julkaisimme Animalia-lehden verkkojulkaisualustan Animalia-median, joka on Suomen ainoa eläinoikeusaiheinen journalistinen verkkojulkaisu. Animalia-media reagoi nopeasti sekä kotimaisiin että kansainvälisiin uutisaiheisiin, jotka liittyvät toimintakohteisiimme tuotantoeläimiin, turkiseläimiin ja koe-eläimiin sekä muihin ajankohtaisiin eläinaiheisiin. Ensimmäisen vuoden aikana Animalia-median juttuja on luettu noin 50 000 kertaa.

Olemme nostaneet julkiseen keskusteluun aiheita, jotka olisivat muutoin voineet jäädä vaille huomiota. Helmikuussa kerroimme kaninlihantuotannon eettisistä ongelmista. Kalarakas-kampanjassa olemme ottaneet kantaa tuskallisen hiilidioksiditainnutuksen kieltämiseksi ja puuttuneet kalastuskilpailuissa tapahtuviin eläinsuojelurikkeisiin. Syyskuussa kirjoitimme, kuinka Suomen markkinoille oli saapunut tiineiden tammojen virtsasta eristettyä estrogeenia sisältävä vaihdevuosilääke. Konjugoidun estrogeenin valmistusmenetelmä on julma, ja uutisemme nousi puheenaiheeksi Yleisradiota ja lääkäriliittoa myöten.

Animalia-median mainostamiseen sosiaalisessa mediassa käytetty kuva, jossa on päätään kääntävä pöllö.
Animalia-media on Suomen johtava eläinoikeusmedia.

Voimaa kansainvälisestä yhteistyöstä

Aloitimme vuoden tekemällä yhdessä virolaisen Loomuksen, ruotsalaisen Djurens Rättin ja norjalaisen NOAHin kanssa yhteisen kannanoton turkistarhauksen kieltämiseksi kaikissa Pohjoismaissa. Keväällä vaalihumua oli ilmassa paitsi Suomessa, myös kansainvälisesti, kun osallistuimme Eurogroup for Animalsin Vote for Animals -europarlamenttivaalikampanjaan. Siinä kannustettiin MEP-ehdokkaita sitoutumaan eläinten hyvinvoinnin edistämiseen. Suomen 13 valitusta edustajasta seitsemän, eli yli puolet, allekirjoitti sitoumuksen. Edistimme osaltamme yritysten turkittomuuslinjauksia myös toimimalla Fur Free Alliance (FFA) -koalition jäsenenä. FFA:n jäseniä ovat yli 40 eläinjärjestöä ympäri maailman, ja sen kautta tehtävä vaikuttamistyö on keskeisessä roolissa kansainvälisten muotibrändien sitoutumisessa turkittomuuteen.

Sinikettu eli naali verkkopohjaisessa metallihäkissä. Kettu makaa häkissä olevassa makuuhyllyssä.
Animalia vieraili toukokuussa 2019 turkistarhalla alan kutsumana. Kuvat tavallisilta suomalaisilta turkistarhoilta järkyttivät yleisöä. Paine turkistarhauksen kieltämiseksi kasvaa Suomessakin.

Yhdessä tekemisen iloa

Animalia yhdistää ihmisiä toimimaan eläinten hyväksi ympäri Suomen. Verkostomme on järjestänyt vuoden aikana satoja tapahtumia Helsingistä Ouluun, ja tapahtumia on riittänyt vuoden joka viikolle. Esimerkiksi Eläinten päivänä vapaaehtoiset aktiivit tempaisivat emakkohäkkikiellon puolesta yhtäaikaisesti yhdeksällä paikkakunnalla. Uusia ajatuksia ja inspiraatiota työlle eläinten oikeuksien eteen tarjosivat kehutut yhteistapahtumat, eli kevätpäivä maaliskuussa ja syysleiri syyskuussa.

Animalian vapaaehtoisia aktiiveja eduskuntatalon porteilla. He pitävät käsissään Loppu emakkohäkeille -julisteita.
Eläinten päivänä Animalia vei emakkohäkin eduskuntatalon portaille muistuttamaan kansanedustajia eläimille tehdyistä vaalilupauksista.

Kuvat: Pexels (vasikka), AdobeStock (ketut), Laura Uotila (kettu häkissä) & Pihla Rusanen (Eläinten päivä).

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 4/2019. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: