Arvio: turkisalan saamat korvaukset tulevat nousemaan yli 30 miljoonaan euroon 

Yle Svenskan mukaan Ruokavirasto arvioi, että lintuinfluenssakorvaukset turkistarhoille tulevat yli kolminkertaistumaan nyt budjetoidusta noin 9 miljoonasta eurosta. 

Lintuinfluenssatartuntoja koskevat näytteenotot alkavat olla loppusuoralla. Lähes joka neljänneltä kettu- tai supikoiratarhalta on löydetty lintuinfluenssan vasta-aineita eläimistä, yhteensä tartuntoja on löydetty nyt 70 tarhalta. Näiden tarhojen eläimet tullaan määrään lopetettaviksi ja hävitettäviksi. Nyt määräys koskee jo yli 400 000 eläintä eli noin kolmasosaa kaikista Suomen turkiseläimistä. 

Valtio korvaa tarhaajille eläinten arvon sekä rehukustannukset tartunnan löytymisen ja eläinten tappamisen väliseltä ajalta. Tällä hetkellä valtion budjetissa on korvamerkitty tähän rahaa noin 9 miljoonaa euroa, mutta jo pitkään on ollut selvää, ettei budjetoitu raha tule riittämään kaikkiin korvauksiin. Tuore Ruokaviraston Ylelle antama arvio onkin, että korvauksiin tulee uppoamaan yli 30 miljoonaa euroa. 

Turkistarhojen korvaukset enemmän kuin eläinten hyvinvointiin on budjetoitu 

Ruokaviraston kokonaisbudjetti vuodelle 2024 on noin 111 miljoonaa euroa. Eläinten terveyteen ja hyvinvointiin on osoitettu hieman vajaa 27 miljoonaa euroa. Lisäksi eläinlääkintähuoltoon sekä kasvintuhoojien torjuntaan on budjetoitu vajaa 6 miljoonaa euroa.  

Jos turkisalan saamat korvaukset nousevat yli 30 miljoonaan euroon, tarkoittaa se sitä, että korvaukset tulevat olemaan saman verran kuin nyt on budjetoitu kaikkeen eläinten terveyteen, hyvinvointiin ja eläinlääkintähuoltoon sekä kasvintuhoojien torjuntaan liittyvään toimintaan koko ensi vuonna. 

Lisäksi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah uumoili Ylen haastattelussa, että turkisalalle tullaan palauttamaan investointituet bioturvallisuuden parantamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että tarhaajille korvattaisiin kustannuksia, jotka aiheutuvat tarhojen suojaamisesta linnuilta. Jutussa arvioitiin, että isoimpien tarhojen osalta kustannukset olisivat noin 20 000 euroa. Turkisalan investointituet poistettiin viime keväänä sen jälkeen, kun Animalia nosti asian julkisuuteen. 

Tällä hetkellä maatilojen bioturvallisuutta parantaviin toimenpiteisiin voi saada investointitukea 40 prosenttia toteutuneista kustannuksista. Jos jokaiselle vielä toiminnassa olevalle tarhalle korvattaisiin esimerkiksi 5 000 euroa lintuverkkojen ja ovien asentamisesta, nousisivat kustannukset yli 2 miljoonaan euroon. Tuen myöntämisen ehtona Ylen mukaan olisi, että tarhan toiminnan on jatkuttava seuraavat viisi vuotta. 

Turkistarhat sijaitsevat pääosin ulkotiloissa, jolloin lintujen ja turkiseläinten kontaktin täydellinen välttäminen on lähes mahdotonta, vaikka tarhojen verkottamista parannettaisiin. On siis todennäköistä, että torjuntatoimista huolimatta lintuinfluenssaa tullaan löytämään turkistarhoilta myös tulevina vuosina. Se tarkoittaa tautitorjunnan ja pandemiauhan jatkumista sekä vuosittaisia lisäkorvauksia. 

Viime vuonna Animalia-media paljasti, että turkisalaa tuettiin Suomessa koronapandemian aikana 33 miljoonalla eurolla. Pian turkisala on saanut valtion tukia yli 60 miljoonaa euroa vain muutamassa vuodessa. Suomessa toimii vielä noin 400 turkistarhaa. 

Lue lisää (muualla verkossa) 

Yle Svenska 11.12.2023. Pälskrisen kan kosta över 30 miljoner euro – gräv fram mer pengar, kräver chef på foderkök.  

Yle 8.12.2023. Turkistarhaukselle mahdollisesti lisää rahaa – ministeri Essayah haluaa palauttaa tuen, jonka Marinin hallitus poisti.

Animalia-media 10.6.2022. Turkisala saanut koronatukea 33 miljoonaa – useat turkistarhat saaneet tukea perusteetta

Animalia 4.11.2020. Kannattamatonta turkisalaa on tuettu jo yli viidellä miljoonalla eurolla

Animalia-media 14.11.2023. Lintuinfluenssan torjumisen kustannukset turkistarhoilla ainakin 9 miljoonaa euroa

Kuva: Laura Uotila

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: