Chanel hylkäsi turkikset

Muotitalo Chanelin pääsuunnittelijana tunnettu Karl Lagerfeld sitoutti Chanelin turkittomuuteen ennen kuolemaansa. Muotitalo ilmoitti myös luopuvansa eksoottisten eläinten nahan käyttämisestä. 

Karl Lagerfeld toimi vuosikymmenten ajan kansainvälisesti tunnetun muotitalo Chanelin pääsuunnittelijana. Lagerfeld menehtyi helmikuussa 2019, mutta ennen poismenoaan hän loi Chanelille uuden ja nykyaikaisen linjauksen.

Muotitalo ilmoitti luopuvansa turkistarhoilta tulevien tuotteiden ja eksoottisten eläinten, kuten krokotiilien ja liskojen, nahan käyttämisestä mallistoissaan. Karl Lagerfeld kommentoi ratkaisun olevan muotitalon oma valinta, joka liittyy laajempaan ilmassa olevaan suuntaukseen.

Chanelin päätös osa muotialan lumipalloefektiä. Nykyisin lista turkiksia käyttävistä luksusmerkeistä alkaa olla lyhyempi kuin toisin päin, ja uutisia uusista turkittomista yrityksistä tulee jatkuvasti. Viime aikoina turkisten käytöstä on luopunut moni merkittävä muotibrändi, kuten Michael Kors, Burberry ja Gucci.

Euroopassa vastustetaan turkistarhausta

Chanelin päätös on merkki laajasta trendistä, joka näkyy myös politiikassa. Viime aikoina muun muassa Belgia ja Luxemburg ovat kieltäneet turkistarhauksen. Norjassa turkistarhauksen kieltäminen kirjattiin hallitusohjelmaan. Järkyttävät kuvat Suomen turkistarhojen jättiketuista ja kannibalistisista minkeistä ovat puhuttaneet kansainvälisessä mediassa, ja tuoreessa mielipidemittauksessa suomalaisista 69 % ilmoitti vastustavansa nykymuotoista turkistarhausta. Mielipidemittausten mukaan selvä enemmistö eurooppalaisista vastustaa turkistarhausta.

Turkisala on taloudellisissa vaikeuksissa kaikkialla maailmassa. Myös Suomessa turkisala kamppailee kannattavuuden kanssa. Yle Svenskan mukaan Suomen Turkiseläinten Kasvattajain liiton tammikuussa pidetyssä nahkanäyttelyssä Uudessakaarlepyyssä Saga Fursin toimitusjohtaja Pertti Fallenius arvioi, että minkintuotanto tulee huomattavasti vähenemään edellisvuodesta. Kun huippuvuosina minkinnahkoja tuotettiin maailmanlaajuisesti 90 miljoonaa, tänä vuonna luku tulee olemaan noin 35 miljoonaa.

Lisätietoa (tässä palvelussa)

Animalia-media: Lähes 70 % suomalaisista vastustaa nykyisenkaltaista turkistarhausta.

Teksti: Taija Rinne, Veikka Lahtinen & Annu Piensoho.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: