Eduskunnassa aloite turkistarhauksen tulevaisuuskysymyksistä

Turkistarhauksen jatkoa Suomessa kyseenalaistetaan aiempaa useammin myös eduskunnassa. Eduskunnassa jätettiin toimenpidealoite, jossa hallitukselta vaaditaan ryhtymistä toimenpiteisiin turkiseläinten suojelua koskevan asetuksen päivittämiseksi ja selvityksen laatimiseksi turkisalan tulevaisuuden näkymistä.

Aloitteen käynnisti Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén. Sen allekirjoittavat myös Pihla Keto-Huovinen (kok), Mia Laiho (kok), Jaana Pelkonen (kok), Sari Multala (kok), Juhana Vartiainen (kok), Tiina Elo (vihr), Atte Harjanne (vihr), Mari Holopainen (vihr), Satu Hassi (vihr), Mai Kivelä (vas), Mirka Soinikoski (vihr) ja Inka Hopsu (vihr).

Aloitteessa todetaan, että niin kansainvälisten muotitalojen trendien kuin yleisen mielipiteen muuttumisen valossa turkistarhaus näyttää olevan pienenevä elinkeino Suomessa. Toimintaympäristön muutosten myötä olisi myös alan toimijoiden itsensä etu, että laadittaisiin selvitys turkistarhauksen tulevaisuudennäkymistä Suomessa.

Aloitteessa vaaditaan myös turkiseläimiä koskevan asetuksen välitöntä uudistamista. Asetuksella voitaisiin parantaa eläinten asemaa asettamalla vaatimuksia, jotka pohjautuvat tutkimustietoon. Tällaisia vaatimuksia olisivat esimerkiksi häkkien koon merkittävä kasvattaminen sekä juomaveden takaaminen kaikille eläimille.

Poliittista painetta turkistarhaukseen puuttumiselle tulee myös naapurimaistamme, kuten esimerkiksi Norjasta, jossa turkistarhauksen kieltävä päätös tehtiin vuonna 2019. Siirtymäaikaa on annettu vuoteen 2025 saakka.

Animalian saamien tietojen mukaan valmisteilla olevaan turkisasetukseen on tulossa vain kosmeettisia parannuksia.

Kuva: Andrew Skowron

Lähteet (muualla verkossa)

Eduskunta.fi 17.6.2020. Toimenpidealoite turkiseläintuotantoa koskevan selvityksen käynnistämisestä

Animalia 16.6.2020. Turkisasetus jäämässä kehnoksi – Animalia avaa vetoomuksen paremman turkisasetuksen puolesta

Animalian vetoomus. Hallituksen on asetettava merkittäviä vaatimuksia turkistarhaukselle

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: