Eläinten häkkikasvatus on nyt kokonaan kiellettyä Kaliforniassa 

Vuoden 2024 alusta alkaen Kaliforniassa on ollut kiellettyä kasvattaa tuotantoeläimiä häkeissä. Kielto koskee myös Kaliforniaan tuotavia eläinperäisiä tuotteita. 

Tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kieltävä laki hyväksyttiin Kaliforniassa vuonna 2018. Lainsäädäntö kielsi vasikoiden ja munivien kanojen häkkikasvatuksen vuodesta 2022 alkaen. Sianlihantuottajille annettiin siirtymäaika joulukuun 2023 loppuun, eli vuodenvaihteessa kielto laajeni koskemaan kaikkea eläintuotantoa.   

Kaliforniassa on nyt yksi maailman edistyksellisimmistä eläinsuojelulaeista. Laki vähentää merkittävästi eläinten kärsimystä, sillä siinä asetetaan vähimmäistilavaatimukset tuotantoeläimille sekä kielletään munijakanojen, emakoiden ja vasikoiden häkit ja yksilökarsinat. Lainsäädännöllä on potentiaalia parantaa miljoonien eläinten elämää Kaliforniassa, mutta myös ympäri maailmaa, koska se kieltää häkeissä kasvatetuista eläimistä peräisin olevien tuontituotteiden myynnin. 

Kalifornian esimerkki kannustaa muitakin häkkikieltoihin 

Häkkikasvatuskiellon uskotaan näyttävän esimerkkiä EU:n laajuiselle häkkikasvatuskiellolle, joka on tulossa seuraavan EU-komission käsiteltäväksi. Lisäksi Kalifornian toiminta kannustaa myös tuontituotteiden sisällyttämiseen EU:n eläinten hyvinvointia koskevan lainsäädännön uudistukseen. Tällä hetkellä suurin osa EU:n eläinten hyvinvointia koskevista säädöksistä ei koske tuontia. 

Lainsäädäntö heijastuu myös USA:n muihin osavaltioihin. Liikehdintää kohti häkkikasvatuskieltoa on esimerkiksi Massachusettsissa ja Michiganissa. Michiganissa säädettiin juuri laki, joka kieltää häkkikananamunien myynnin joulukuuhun 2024 mennessä. Ainakin 15 muuta Yhdysvaltain osavaltiota on jo kieltänyt emakkohäkit, munijakanojen häkit ja lihaksi kasvatettavien vasikoiden yksittäiskarsinat. 

Suomessa vuonna 2024 voimaantullut laki eläinten hyvinvoinnista kieltää sikojen uusien porsitushäkkien rakentamisen välittömästi sekä emakoiden tiineytyshäkkien käytön 12 vuoden siirtymäajalla. Nykyisin käytössä olevien porsitushäkkien käyttöä ei laissa kuitenkaan kielletä. Muita häkkikasvatusmuotoja ei ole Suomessa kielletty.  

Lue lisää (muualla verkossa)

Eurogroup for Animals 8.2.2024. A ban on cages that applies to imports? California makes it a reality.
Animalia 1.3.2023. Uusi eläinlaki ei tuo parannuksia tuotantoeläinten enemmistölle.
Animalia. Munijakanat.

Kuva: Obie Fernandez / Unsplash

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: