Eläinten puolesta Euroopassa

Hannele Ahponen

Reineke Hameleers luotsaa toiminnanjohtajana Eurogroup for Animalsia. Järjestö tekee töitä tuotanto- ja koe-eläinten sekä lemmikkien ja villieläinten aseman parantamiseksi.

Eurogroup for Animals yhdistää 56 jäsenjärjestöä ja edustaa eläinten ääntä ainoana Euroopan laajuisena kansalaisjärjestönä.

”Jäsenjärjestömme ovat hyvin erilaisia. Toiset painottavat eläinsuojelua, toiset eläinten oikeuksia, kuten Animalia. Osa järjestöistä on myös Euroopan ulkopuolelta. Tarjoamme kaikille puolueettoman tapaamispaikan ja mahdollisuuden vaikuttaa yhdessä”, Raineke Hameleers sanoo.

Eurogroup for Animals toteuttaa jäsenjärjestöineen laajoja kansainvälisiä kampanjoita. Esimerkiksi viimeisimmässä End Pig Pain -kampanjassa kerättiin yli miljoona allekirjoitusta vetoomukseen Euroopan komissiolle sikojen hyvinvoinnin parantamiseksi.

”Onnistuimme myös nostamaan korkealle poliittiseen keskusteluun Euroopan eläinkuljetusten vakavat ongelmat Stop the Trucks -kampanjan avulla. Lobbaustyömme ansiosta Euroopan parlamentti teki komissiolle lähes yksimielisesti ehdotuksen broilerien olosuhteiden parantamiseksi. Lisäksi olemme tuoneet onnistuneesti esille unohdetun eläinryhmän – kalat”, Hameleers kertoo järjestön viimeisimmistä saavutuksista.

”Kaikki jäsenemme jakavat saman ison tavoitteen eläinten aseman parantamisesta. Vaikka yhteisen strategian laatiminen on välillä haastavaa, koen, että työskentelemme hyvin yhdessä rintamassa.”

Löytöeläintalolta lakiviidakkoon

Hameleers suunnitteli opiskeluaikanaan uraa politiikan parissa, mutta oli samaan aikaan kiinnostunut eläinasioista.

”Tein kotimaassani Alankomaissa vapaaehtoistyötä löytöeläintalolla ja lopulta päätin omistaa myös tulevaisuuden työni eläimille. Valitsin graduni aiheeksi eläinasialiikkeen kehittymisen Alankomaissa ja maailmalla.”

Edellisessä työssään the Dutch Society for the Protection of Animals -eläinsuojelujärjestössä Hameleers pääsi suunnittelemaan uudenlaista eläinten hyvinvointikeskusta. Keskus sisälsi eläinlääkäripalvelut, eläinten käyttäytymisklinikan sekä opetustoimintaa. Keskuksen perustamiseen oli juuri saatu rahoitus, kun Hameleers sai työpaikan Eurogoup for Animalsissa.

”Ystäväni kysyivät, haluanko todella töihin ”harmaapukuisten” joukkoon EU-byrokratian syövereihin. En kuitenkaan kadu päätöstä, sillä ajattelen, että jos haluaa saada aikaan syvemmän yhteiskunnallisen muutoksen, on työskenneltävä lainsäädännön muuttamiseksi.”

Hän muistuttaa, että vaikuttamistyössä voitot tapahtuvat hitaasti ja lakien muuttaminen vaatii usein kompromisseja.

”Tässä työssä on pystyttävä toimimaan myös niiden kanssa, joilla on omastasi poikkeavat näkemykset. Arvostan suuresti toimistomme tiimin päivittäistä työtä ympäristössä, jossa kohtaamme päivittäin vastustusta ja empatia eläimiä kohtaan on usein yllättävänkin vähäistä.”

Eläinten puolestapuhujien joukko kasvaa

Hameleersin mielestä poliittinen ilmapiiri on tällä hetkellä suurin este eläinten aseman parantamiselle Euroopassa.

”Poliittisessa keskustelussa ei tällä hetkellä oikein ole tilaa eläimille. EU:ssa on painotettu viime aikoina kevyttä sääntelyä ja teollisuuden vapaaehtoisia sitoumuksia. Lisäksi monet kansalaiset ovat skeptisiä Euroopan unionia kohtaan. Tämä kaikki haastaa meidät kampanjoimaan yhä kekseliäämmin.”

Vaikka politiikan rattaat pyörivät kankeasti, samaan aikaan tapahtuu nopeita positiivisia muutoksia. Tiede tuo valtavasti uutta tietoa eläimistä ja niiden kyvyistä muutoksen pohjaksi.

”Eurooppalaisten mielipiteet eläinten hyvinvoinnin puolesta ovat vahvistuneet, ja he tekevät eläineettisiä kulutusvalintoja. Samalla monet yritykset muuttavat käytäntöjään. Myös asenteet villieläimiä, kuten suurpetoja, kohtaan ovat parantuneet.”

”Meillä on kuitenkin vielä matkaa ihmiskeskeisestä maailmasta yhteiskuntaan, joka huomioi aidosti eläimet ja luonnon. Muutos vie aikaa, mutta olen tulevaisuuden suhteen optimistinen. Tiede, kansalaiset, monet poliitikot ja useat sidosryhmät ovat jo puolellamme.”

Reineke Hameleers on Eurogroup for Animalsin toiminnanjohtaja.
Reineke Hameleers. Kuva: Eurogroup for Animals.

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2019. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: