Empatia vaikuttaa

Kun aloitin työt Animaliassa elokuun alussa, sain kutsun tulla keskustelemaan radioon Animalian toiminnasta ja tavoitteista. Haastatteluun valmistautuessani yritin tiivistää mielessäni, miksi meidän oikeastaan tulee toimia eläinten aseman parantamiseksi.

Perimmäinen lähtökohta on tietysti eläinten oikeudet. Eläimillä on oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen ja elämään ilman ihmisten aiheuttamaa kärsimystä. Meillä ihmisillä on velvollisuus kunnioittaa eläinten oikeuksia ja tukea niiden toteutumista. Siksi Animalia toimii eläinten paremman kohtelun puolesta.

Usein asiat näyttäytyvät mielekkäämpinä, jos niistä ei puhuta velvollisuuksina, vaan vaikkapa mahdollisuuksina. Kollega kannustikin ajattelemaan eläinten oikeuksia ja Animalian toimintaa empatian kautta.

Tutkimusten mukaan jo empatian tunteminen lisää onnellisuutta. Empaattiset, myötätuntoiset teot saavat aikaan muitakin myönteisiä tunteita, kuten iloa, kiitollisuutta, innostusta ja rakkautta. Toisten auttaminen saa tuntemaan merkityksellisyyttä, mikä puolestaan kasvattaa onnellisuutta. Kun rakennamme eläimille parempaa maailmaa, teemme siitä paremman myös itsellemme.

Empaattisuus eläimiä kohtaan vaikuttaa siis omaan onnellisuuteemme, mutta se kytkeytyy myös toisten ihmisten hyvinvointiin.

Asenteiden tasolla empaattisuus eläimiä kohtaan on yhteydessä toisista ihmisistä välittämiseen. Elokuussa väitelleen Saara Kupsalan väitöskirjatutkimus osoittaa, että huoli tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja usko niiden mielen kykyihin ovat positiivisesti yhteydessä sosiaalisen tasa-arvon kannatukseen. Yksinkertaistetusti: ne, jotka välittävät eläimistä, välittävät myös ihmisistä.

Konkretian tasolla sellaiset empaattiset teot, jotka vähentävät eläinten kasvattamista ruoaksi, vaikuttavat ilmastokriisin puitteissa myös ihmisten hyvinvointiin. Ajatus ei ole niin kaukaa haettu kuin ehkä ensin kuulostaa. Tutkimusten mukaan eläintuotanto vaikuttaa merkittävästi ilmaston lämpenemiseen ja kansainvälisen ilmastopaneelin mukaan lihantuotannosta tulisi siirtyä kasviproteiinien tuotantoon.

Kasvisruokaan siirtymällä kunnioitamme eläinten oikeutta elämään, mutta sen lisäksi autamme hillitsemään ilmastonmuutosta ja siten takaamaan elinkelpoisen planeetan koko maapallon väestölle, niin ihmisille kuin eläimille.

Tukemalla Animalian työtä tuotantoeläinten aseman parantamiseksi ja kasvissyönnin edistämiseksi olet osa ratkaisua. Kiitos, että olet osa eläimiä ja ihmisiä kohtaan empaattisempaa maailmaa!

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2019. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: