EU-komissio valmistautuu eläinkokeiden osittaiseen lopettamiseen 

Eurooppalaisten eläinjärjestöjen ”End Animal Testing” -kansalaisaloite sai EU-komissiolta lupaavan vastauksen: Komissio aloittaa etenemissuunnitelman valmistelun eläinkokeiden osittaiseksi lopettamiseksi. 

Eläinjärjestöjen keräämässä eurooppalaisessa kansalaisaloitteessa komissiota vaadittiin laatimaan konkreettinen suunnitelma eläinkokeettomaan tieteeseen siirtymiseksi. Lisäksi siltä vaadittiin kosmetiikan eläinkoekiellon turvaamista sekä EU:n kemikaalilainsäädännön muuttamista niin, ettei kemikaalien turvallisuuden tutkimisessa lisätä vaatimuksia uusista eläinkokeista. 

Komissio antoi vastauksensa aloitteeseen heinäkuun lopussa. Koe-eläinten kannalta vastauksessa positiivista on se, että komissio alkaa työstämään etenemissuunnitelmaa eläinkokeiden osittaiseksi lakkauttamiseksi EU:ssa. Suunnitelma tulee sisältämään erilaisia välitavoitteita, ja sen on määrä olla valmis viimeistään vuonna 2025. Se tulee kattamaan kemikaalilainsäädännön alle kuuluvat eläinkokeet. 

Kosmetiikan eläinkoekiellosta ei pidetä kiinni 

Komission vastauksen suuri pettymys koskee kosmetiikan eläinkokeita. Siitä huolimatta, että EU on virallisesti kieltänyt kosmetiikan eläinkokeet, ei kiellosta pidetä kiinni. Kemikaalien turvallisuustutkimusten varjolla kosmeettisten aineiden eläinkokeet sallitaan EU:ssa riippumatta siitä, käytetäänkö kemikaalia yksinomaan kosmeettisissa valmisteissa vai myös muissa tuotteissa. Tämä vesittää kosmetiikan eläinkoekieltoa huomattavasti, eikä tilanteeseen ole tulossa muutosta. 

Vastauksessa oli kuitenkin myös useita myönteisiä asioita etenemissuunnitelman lisäksi. Komissio esimerkiksi selvittää asiantuntijakomitean perustamista neuvomaan eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien kehittämisessä ja käyttöönotossa. Komissio lupasi myös tukea eläinkokeettomien tutkimusmenetelmien kehittämistä huomattavalla rahoituksella. 

Animalia yhdessä muiden eläinjärjestöjen kanssa jatkaa vaikuttamistyötä, jotta komissio pitää kiinni nyt tehdyistä lupauksistaan. Järjestöt vaativat edelleen myös kosmetiikan eläinkoekiellon noudattamista ja asian ottamista uudelleen käsittelyyn. 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2023. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuva: Sabina Diethelm / #unboundproject / We Animals Media.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: