EU-parlamentti alkaa selvittää eläinkuljetusten väärinkäytöksiä

EU-parlamentin perustama tutkintavaliokunta alkaa selvittää muun muassa, mitkä seikat vaikeuttavat elävien eläinten kuljetuksiin liittyvän lainsäädännön noudattamista ja valvontaa ja mitkä ovat EU:n komission ja EU-jäsenmaiden vastuut asiassa.

Tilanne on ollut pitkään vaikea, ja eläinjärjestöt ovat kritisoineet Euroopan komissiota asian puutteellisesta käsittelystä. Kansainvälinen eläinasiajärjestöjen katto-organisaatio Eurogroup for Animals on jäsenjärjestöineen ajanut jo vuosien ajan elävien eläinten kuljetusten parempaa valvontaa ja lopulta elävien eläinten kuljetuksesta luopumista. Myös useat eurokansanedustajat ovat vaatineet eläinkuljetusten ongelmien selvittämistä. 

Euroopan parlamentin täysistunnon äänestyksessä 605 eurokansanedustajaa 689:sta puolsi valiokunnan perustamista. Päätös on hyvä uutinen miljoonille eläimille, joita kuljetetaan vuosittain EU-maiden sisällä ja niiden rajojen ulkopuolelle.

Elävien eläinten kuljetuksiin liittyen on tehty vuodesta 2007 alkaen yli 200 tutkimusta, joiden mukaan kuljetuksissa tapahtuu jatkuvasti väärinkäytöksiä. Myös Euroopan komissio on tehnyt viimeisen kolmen vuoden aikana auditointeja, joissa on paljastanut merkittäviä eläinten hyvinvointiongelmia.

Euroopan komissio ilmoitti toukokuussa 2020, että nykyinen eläinkuljetuksia säätelevä laki tullaan avaamaan ja tarkastamaan. Eläinjärjestöt odottavat, että nyt perustettava valiokunta on tärkeässä roolissa tässä työssä.

Kuva: Andrew Skowron

Lähteet

Animalia-media 11.6.2020. Tutkimus paljastaa miljoonien meriteitse kuljetettavien eläinten vaaralliset olot

Eurogroup for Animals 19.6.2020. EP Committee of Inquiry mandated to deeply investigate animal transports (englanniksi, avautuu uuteen välilehteen)

Heidi Hautala 19.6.2020. Eläinkuljetusten valvonnasta tarkempaa – parlamentti perustaa tutkintavaliokunnan (avautuu uuteen välilehteen)

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: