EU-viraston raportit paljastavat tuotantokanien hyvinvointiongelmat

Kaikkein huonoimmin kanit voivat verkkopohjaisissa, virikkeettömissä häkeissä.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on julkaissut kolme tieteellistä raporttia, jotka koskevat tuotantokanien kasvatusta sekä teurastamista. Raporteissa tullaan lopputulokseen, että EU-komission tulisi valmistella tuotantokanien kasvatusta koskeva lainsäädäntö. Samalla raporteissa todetaan, että kanien kasvattajat sekä teurastuksesta vastaavat henkilöt tarvitsevat kiireellisesti lisää koulutusta.

Kani on EU:n toiseksi yleisimmin kasvatettu tuotantoeläin, sillä vain broilereita kasvatetaan määrällisesti enemmän. Kuitenkin kanien kasvatusta säätelevä lainsäädäntö puuttuu EU:sta.

EFSAn raporteissa vertailtiin erilaisia käytössä olevia kanien kasvatusmuotoja, kuten luomutuotantoa, ulkokasvatusta ja erilaisia häkkikasvatustapoja. Lopputulos oli, että verkkopohjaiset kasvatushäkit saivat huonoimmat pisteet hyvinvointivaikutuksissa. Raportit sisältävätkin suosituksia, joilla tuotantokanien hyvinvointia voitaisiin parantaa koko EU:ssa. EFSA katsoo, että kanit muun muassa tarvitsevat lisää tilaa sekä virikkeitä.

Raporteissa nostettiin esiin myös kanien teurastukseen liittyvät ongelmat. Niissä listattiin kaikkiaan 32 tilannetta, joissa kanien hyvinvointi voi vaarantua. Kanit voivat altistua ennen teurastusta tai sen aikana esimerkiksi pitkittyneelle nälälle ja janolle, lämpötilan muutoksille, stressille, pelolle, liikkumisen rajoittamiselle, kivulle sekä tainnutuksen epäonnistumiselle. Työntekijöiden puutteellinen ammattitaito aiheuttaa suurimman riskin edellä mainituille asioille.

Myös Suomesta puuttuu kansallinen lainsäädäntö tuotantokanien kasvatuksesta. Lakia valmistellaan parhaillaan, ja siinä tulisikin yksiselitteisesti kieltää esimerkiksi verkkopohjalla kasvattaminen. Kanit ovat aktiivisia eläimiä, jotka tarvitsevat tilaa liikkumiseen ja mahdollisuuden muuun muassa kaivamiseen, sosiaalisuuteen sekä piiloutumiseen.

Kuva: Mareks Steins / Unsplash

Lähteet (muualla verkossa)

Eurogroup for Animalsin tiedote 9.1.2020. EFSA concludes conventional rabbit cages have worst welfare score (englanniksi).

EFSA:n tiedote 9.1.2020. Rabbit cages: EFSA identifies welfare issues (englanniksi, sisältää linkit raportteihin).

 

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: