EU:n kansalaisaloite vaatii tiukennusta haineväkauppaan

Haineväkauppa on maailmalla isoa bisnestä. Se uhkaa paitsi kokonaisia hailajeja, myös aiheuttaa vakavaa kärsimystä, kun eviä leikataan eläviltä hailta.

Ylikalastuksen vuoksi monien hailajien kannat ovat romahtaneet: yli puolet Välimeren hai- ja rauskulajeista on vaarassa. Haiden pyydystämiseen liittyy myös erityisen julma piirre: koska evä on hain arvokkain osa, saattavat kalastajat leikata pelkän evän irti ja heittää vielä elävän hain takaisin mereen odottamaan hidasta kuolemaa.

Suurimmat hainevien tuottajamaat ovat Indonesia, Intia ja Espanja. Hainevien kulutus on suurinta Kiinassa, mutta Euroopan kautta kulkee huomattavia määriä haineviä Aasian markkinoille.

Merellä tapahtuvaa kalastusta on vaikea valvoa. Tämän vuoksi EU on jo aiemmin kieltänyt hainevien irrottamisen laivoilla. Hait tulee tuoda tapettuina ja kokonaisina ruhoina satamiin, jossa evien irrottaminen voidaan vasta tehdä. Näin pyritään estämään pelkkien evien leikkaaminen eläviltä hailta.

EU:n nykyiset vaatimukset eivät kuitenkaan ole riittäviä haiden suojelemiseksi, koska EU on merkittävä muualla irrotettujen hainevien kauttakulkualue. Pelkkien evien kuljettaminen tekee lähes mahdottomaksi hailajien tunnistamisen, jolloin uhanalaisten hailajien eviä pääsee luvatta markkinoille. Nämä evät ovat myös usein peräisin mereen takaisin heitetyistä, vielä elävistä kaloista.

Juuri käynnistetyssä EU:n kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että EU:n asetus ulotetaan koskemaan myös evien kauppaa siten, että vaatimus evien jättämisestä kiinni kehoon koskee kaikkea haiden ja rauskujen kauppaa EU:ssa. Tällä tavoin saataisiin paitsi tunnistettua hailajit, myös estettyä sellaisten evien tuonti, vienti ja kauttakuljetus, jotka on voitu muualla leikata eläviltä ja mereen kuolemaan heitetyiltä hailta.

Kansalaisaloitteen voivat allekirjoittaa kaikki EU:n kansalaiset. Aloitetta on saatava kannattamaan miljoona EU-kansalaista, jotta komissio ottaa sen käsittelyyn. Aloite löytyy Stop Finning -kampanjan sekä Euroopan parlamentin sivuilta.

Kuva: David Clode / Unsplash

Lähteet (muualla verkossa)

Stop Finning -kampanja (englanniksi) 

Allekirjoita eurooppalainen kansalaisaloite Stop Finning – Stop the trade (Lopettakaa eväpyynti – lopettakaa kauppa) 

State of the global market for shark products. FAO Fisheries and aquaculture technical paper 590. 2015. (pdf) 

WWF: Välimeren hait ovat hailajeista eniten vaarassa. 12.7.2019. 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: