Euroopan komissio haluaa lopettaa eläinkokeet kemikaalien turvallisuustutkimuksessa

Euroopan komissio ilmoitti marraskuussa järjestetyssä eläinkokeettoman tutkimuksen konferenssissa, että se sitoutuu luomaan suunnitelman, jolla korvataan eläinkokeet täysin kemikaalien turvallisuustutkimuksessa EU:ssa.

Varapääjohtaja Joanna Drake Euroopan komission tutkimuksen ja innovaatioiden pääosastosta kertoi, että EU:n viranomaiset ovat sitoutuneet kehittämään suunnitelman, jossa määritellään tarvittavat askeleet eläinkokeettomaan kemikaalien turvallisuustutkimukseen siirtymiseksi. Samalla suunnitelma edistää eläinkokeettoman tutkimuksen kehitystyötä.

Etenemissuunnitelmassa pyritään soveltamaan jo nykyisin käytössä olevia eläinkokeettomia tutkimusmenetelmiä. Lisäksi sen yhteydessä pohditaan koko sääntelyjärjestelmän mahdollista muuttamista, jotta se soveltuisi eläinkokeettomien menetelmien käyttöön. Komissio toivoo myös, että etenemissuunnitelma toimii esimerkkinä muille tutkimusaloille, joilla edelleen käytetään koe-eläimiä.

Vuonna 2007 voimaantulleet REACH-säädökset säätelevät kemikaaliturvallisuutta EU:ssa, ja ne ovat tähän asti nojanneet pitkälti eläinkokeelliseen tutkimukseen. Arvio on, että yli 2,6 miljoonaa koe-eläintä on tähän mennessä tapettu kemikaalitutkimuksissa EU-maissa.

Kansalaisaloite vaatii kaikkien eläinkokeiden lakkauttamista

Eurooppalaiset eläinjärjestöt toivottavat etenemissuunnitelman erittäin tervetulleeksi. Järjestöt ovat olleet huolissaan siitä, että miljoonat uudet eläimet ovat vaarassa joutua eläinkokeisiin muuttuneiden kemikaalien turvallisuusvaatimusten takia.

Järjestöt ovat vaatineet etenemissuunnitelman toteuttamista jo pitkään.  Ilman sitovaa suunnitelmaa EU ei tule saavuttamaan koe-eläindirektiiviin kirjattua lopullista tavoitetta eläinkokeiden lopettamisesta. Vaikka kemikaaliturvallisuuden vuoksi tehtävät eläinkokeet ovat vain pieni osa kaikista EU-alueella tehtävistä eläinkokeista, on suunnitelma kuitenkin merkittävä ensimmäinen askel kohti lopullista tavoitetta eläinkokeettomasta Euroopasta.

Eurooppalainen End the Animal Testing -kansalaisaloite on parhaillaan jäsenmaiden viranomaisten tarkastettavana. Kansalaisaloitteen yksi keskeinen vaatimus on koko EU:ta koskevan suunnitelman laatiminen eläinkokeiden lopettamiseksi. Aloite keräsi 1,4 miljoonaa allekirjoitusta ja jäsenmaiden tarkastuksen jälkeen se etenee komission käsittelyyn. Animalia on yksi aloitteessa mukana olevista järjestöistä.

Lue lisää (muualla verkossa)

Cruelty Free Europe 15.11.2022. We welcome European Commission commitment to a roadmap to replace animal testing for chemicals.

Animalia 1.9.2022. EU-kansalaiset vaativat loppua eläinkokeille.

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: