Euroopan komissio tulee esittämään kukkotipujen tappamisen kieltämistä

Terveyskomissaari Stella Kyriakides kertoi maatalousneuvoston kokouksessa, että Euroopan komissio tulee esittämään kukkotipujen järjestelmällisen tappamisen kieltämistä koko EU-alueella.

Kananmunantuotannon takia tapetaan vuosittain satoja miljoonia vastakuoriutuneita kukkotipuja EU-maissa. Koska kukkotipuja ei tarvita kananmunien tuottamiseen, tapetaan ne heti sukupuolien erottelun jälkeen hiilidioksidikaasulla tai silppurissa.

Maatalousneuvoston 17. lokakuuta järjestetyssä kokouksessa maatalousministerit eri puolilta EU:ta keskustelivat kukkotipujen tappamisen kieltämisestä. Keskustelussa käytiin läpi toiminnan eettisiä ja käytännöllisiä kysymyksiä sekä vaihtoehtoja, joihin voitaisiin pyrkiä.

Lopulta osallistujat olivat laajasti yhtä mieltä siitä, että kukkotipujen tappaminen on epäeettistä ja se pitäisi kieltää. Sen todettiin olevan moraalitonta ja myös kestämätöntä, eikä se sovi osaksi sellaisia elintarvikejärjestelmiä, joita EU tavoittelee.

Lainsäädännössä tulee näkyä eettiset periaatteet

”On todellista edistystä kuulla komissaari Kyriakideksen sanovan, että tämä epäeettinen käytäntö tullaan kieltämään EU:n tasolla. Ja vaikka taloudelliset tekijät ovat osa päätöstä, eettisiä perusteita pidettiin tärkeämpinä”, kommentoi Inês Ajuda, Eurogroup for Animals -järjestön tuotantoeläinasiantuntija.

 ”Tällaiset julkilausumat osoittavat selvästi, kuinka uuden eläinten hyvinvointia koskevan lainsäädännön tulee perustua eettisiin periaatteisiin ja siihen, että eläimet ovat tuntevia olentoja.”

Euroopassa toimivat eläinjärjestöt ovat pyrkineet kieltämään kukkotipujen järjestelmällisen tappamisen. Animalia on Eurogroup for Animalsin (EfA) jäsenjärjestö, ja EfA on yksi kiellon puolesta aktiivisesti lobanneista järjestöistä. Kansalliset kukkotipujen tappamista koskevat kiellot on saatu voimaan jo Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Itävallassa ja Luxemburgissa.

Lue lisää (muualla verkossa)

Eurogroup for Animals 28.10.2022. A victory for chicks: the EU Commission to propose the end of male chick culling.

Kuva: Andrew Skowron

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: