Euroopan parlamentti haluaa kieltää eläinten häkkikasvatuksen

EU:n laajuinen tuotantoeläinten häkkikasvatuskielto on askeleen lähempänä, kun Euroopan parlamentti asettui hurjalla äänienemmistöllä häkkikieltoa ajavan End the Cage Age -kansalaisaloitteen taakse.  

Euroopan parlamentti kehottaa Euroopan komissiota kieltämään eläinten häkkikasvatuksen maataloudessa vuoteen 2027 mennessä. Häkkikasvatuskielto sai parlamentissa laajan kannatuksen. Aloitetta puolsi 558 meppiä, kun vastustajia oli vain 37.  

Euroopan parlamentti kehottaa päätöksellään komissiota avaamaan vanhentuneen EU-direktiivin, joka koskee maataloudessa käytettävien eläinten kasvatusta, ja kieltämään julman häkkikasvatuksen. Kielto vaikuttaisi vuosittain yli 300 miljoonaan eläimeen, kuten kanoihin, sikoihin, kaneihin ja vasikoihin. Kielto ei ulottuisi turkiseläinten kasvattamiseen. 

Tulevaisuudessa myös kaikkien EU:ssa myytävien tuotteiden tulisi olla tuotettu tavoilla, joissa eläimiä ei ole pidetty häkeissä. Aloitteessa korostetaan lisäksi tuottajien tukemista, kun siirrytään pois häkkikasvatuksesta.  

Euroopan parlamentti kehottaa komissiota kieltämään myös ankkojen ja hanhien pakkosyöttämisen, mitä käytetään hanhenmaksan, eli foie gras’n, tuotannossa.  

End the Cage Age -eurooppalainen kansalaisaloite (ECI) on yli 170 kansalaisjärjestön yhteinen hanke. Aloitteen tavoitteena on eläintuotannon häkkikasvatuskielto, ja se keräsi 1,4 miljoonaa allekirjoitusta vuosina 2018-2019.  

Suomessa on valmisteltu jo kymmenen vuotta uutta eläinsuojelulakia, eli lakia eläinten hyvinvoinnista. Laki on näillä näkymin tulossa kesällä lausunnoille. Animalian tavoitteena on saada lakiin mm. emakkohäkki-, turkistarhaus- ja parsinavettakiellot. 

Kuva: Andrew Skowron   

Lue lisää

Eurogroup for Animals 10.6.2021. European Parliament urges to ban the caging of farmed animals! (avautuu uuteen välilehteen)

Animalia-media 15.4.2021. Häkkikieltoa ajava EU-kansalaisaloite sai tukea Euroopan parlamentissa

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: