Hallituksen kaatuminen pysäytti eläinlain

Annu Piensoho

verkkotuottaja annu.piensoho@animalia.fi

Eläinlakia on valmisteltu jo vuodesta 2011. Hallituksen eron seurauksena sen valmistelu kuitenkin pysähtyi.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus jätti presidentille eropyynnön maaliskuussa. Tämä pysäytti jo kahdeksan vuotta valmistellun eläinsuojelulain uudistuksen.

Eläinlain valmistelu aloitetaan uudestaan kevään 2019 eduskuntavaalien jälkeen. Seuraava hallitus ei aloita lain valmistelua alusta, vaan sen pohjana toimii yhä maa- ja metsätalousministeriön tekemä esitys.

Eläinlain keskeisimpiä kiistakysymyksiä, esimerkiksi parsinavetoiden ja emakkohäkkien kieltoa ja eläinten oikeutta jatkuvaan juomaveteen, tarkastellaan kuitenkin uudestaan. Seuraava hallitus voi tehdä valmisteltuun esitykseen muutoksia.

Eläinlaista vaaliteema

Kansalaisilla on mahdollisuus vaatia puolueilta sitoutumista parempaan eläinlakiin. Yle julkaisi 7.3.2019 tuoreen puoluekannatusmittauksen tulokset. Nykyisellään hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on 32,1 %. On todennäköistä, että hallituskokoonpano muuttuu ja eläinsuojelumyönteiset puolueet saavat lisäpaikkoja eduskuntaan.

Eläinlakia käsittelevään keskusteluun on mahdollista saada mukaan myös turkistarhauksen kielto. Animalian ja SEYn tiedotteen mukaan järjestöjen eläinpoliittiseen vaalikoneeseen 14.3.2019 mennessä vastanneista ehdokkaista 81 prosenttia kannattaa turkistarhauksen kieltoa.

Myös kansalaisten huoli eläinten hyvinvoinnista on kasvanut. Taloustutkimuksen toteuttaman mielipidemittauksen mukaan suomalaisista 69 % vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Animalian ja SEYn vetoomuksen, jossa vaadittiin parannuksia eläinlakiin, allekirjoitti 139 000 suomalaista. Lisäksi viime vuonna järjestetty mielenosoitus paremman eläinlain puolesta oli Suomen suurin eläinaiheinen mielenosoitus.

Lisätietoa (tässä palvelussa)

Animalian-media: Lähes 70 % suomalaisista vastustaa nykyisenkaltaista turkistarhausta.

Lisätietoa (muualla verkossa)

Yle Uutiset 2019: Ylen kannatusmittaus: SDP repäisi hurjan eron kokoomukseen – perussuomalaisille Halla-ahon kauden ennätyslukemat.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: