Historiallinen päätös: Kalifornia kieltää turkisten myynnin ja valmistuksen

Taija Rinne

viestintäpäällikkö taija.rinne@animalia.fi

Kalifornia teki historiaa viikonloppuna, kun siitä tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio, joka on kieltänyt turkisten valmistuksen ja myynnin alueellaan.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newson allekirjoitti lauantaina lain, jota hän kuvaili ”yhdeksi tiukimmista eläinsuojelulaista Yhdysvaltain historiassa”. Yhtäaikaisesti turkisten myynti- ja valmistuskiellon kanssa Kaliforniassa laitettiin voimaan myös laki, joka lopettaa useimpien eläinten käytön sirkusesityksissä.

Turkiskielto tulee voimaan vuoden 2023 alussa. Osavaltiotason kielto on ensimmäinen laatuaan Yhdysvalloissa. Aiemmin turkisten myyntikiellon ovat asettaneet jo Kalifornian osavaltioon kuuluvat Los Angeles ja San Francisco sekä West Hollywoodin kaupunginosa. Tällä hetkellä turkisten myyntikieltoa pohditaan myös New Yorkissa ja Havaijilla.

Edistysaskelet ovat seurausta eläinjärjestöjen sinnikkäästä työstä, ja uutiset Kaliforniasta on otettu ilolla vastaan eläinten oikeuksia puolustavien tahojen parissa:

”Turkistarhaus aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä ja joka vuosi yli 100 miljoonaa eläintä tapetaan turkisten vuoksi. Turkistarhaus on pääpiirteissään samanlaista kaikkialla maailmassa. Turkistarhoilla eläimet kasvavat ahtaissa verkkopohjahäkeissä, joissa niillä ei ole mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen, ja niiden elämä loppuu kaasulla tai sähköllä tappamiseen. Toivon, että maailmalta kantautuvat turkiskieltouutiset herättävät Suomenkin päättäjät: emme kai halua jäädä viimeiseksi valtioksi, joka sallii turkistarhauksen?”, kommentoi Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs.

Muualla maailmassa Intia on kieltänyt turkisten maahantuonnin vuonna 2017, Ison-Britannian Lontoossa Islingtonin hallintoalue on kieltänyt aitojen turkisten myynnin vuodesta 2020 alkaen ja São Paulo on kieltänyt turkisten maahantuonnin ja myynnin vuonna 2015.

Valkoinen ketunpoikanen lepää syksyisessä maastossa.

Turkisalan kannattavuus ja hyväksyttävyys syöksykierteessä

Kalifornian turkiskielto on iso taloudellinen takaisku Yhdysvaltojen turkisalalle, joka kampanjoi ärhäkästi kieltoa vastaan. Mikäli lain rikkomisesta jää kiinni, rangaistuksena on sakkoa, joka voi nousta jopa 1 000 dollariin yhtä turkistuotetta kohden. Kalifornia on Yhdysvaltojen suurin ja maailman viidenneksi suurin talousalue, ja turkisala on ollut miljardiluokan bisnestä.

Turkistarhauksen hyväksyttävyys on maailmanlaajuisesti laskussa. Yli 1 000 muotisuunnittelijaa ja -yritystä on sitoutunut turkittomuuteen eettisten ja ekologisten syiden vuoksi. Yhä useampi maa on kieltänyt turkistarhauksen, viimeisimpinä muun muassa Norja ja Tšekki. Irlannissa, Slovakiassa ja Bulgariassa turkistarhauskielto on parlamentaarisessa käsittelyssä.

Myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD) on linjannut aiemmin tänä vuonna, ettei se enää rahoita turkistarhausta suoraan tai välillisesti. Turkistarhaus lisättiin huhtikuussa 2019 pankin listalle aloista, joita se ei rahoita. Turkistarhauksen lisäksi listalla on muun muassa CITES-sopimuksen piiriin kuuluvien villieläinten kauppa ja hanhien ja ankkojen pakkosyöttöön liittyvä toiminta. Linjauksessa todetaan, ettei pankki rahoita toimintaa, jossa eläimiä pidetään vain niiden turkin vuoksi tai mitään sellaista toimintaa, joka liittyy turkistuotantoon. EBRD on 69 valtion omistama kansainvälinen rahoituslaitos, joka myöntää investointitukia noin 11 miljardilla eurolla vuosittain.

Lähteet (muualla verkossa)

LAO Publications: California’s Geography of Wealth (englanniksi, pdf).
Yle: Kalifornia kieltää Yhdysvaltojen ensimmäisenä osavaltiona eläinperäisten turkistuotteiden tuotannon ja myynnin.
Business Insider: California’s economy is now the 5th-biggest in the world, and has overtaken the United Kingdom (englanniksi).
Animalia: Turkistarhauskiellot maailmalla.
The Guardian: California becomes first US state to ban animal fur products (englanniksi).
Reuters: California bans sale, manufacture of fur products from 2023 (englanniksi).
The Human Society: Breaking news: California leads the nation by banning fur sales, bobcat trophy hunting (englanniksi).
EBRD: Environmental and Social Policy (ESP) (englanniksi).

Kuvat: Pixabay.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: