Hollannin turkistarhauskielto astui voimaan

Perjantaina 8. tammikuuta 2021 astui voimaan laki, joka kieltää turkistarhauksen Hollannissa.  

Turkistarhaus on kielletty jo aiemmin maassa siirtymäajalla, joka olisi päättynyt vuonna 2025. Nopeampi aikataulu on seurausta maan minkkitarhoilla laajasti levinneistä koronavirustartunnoista. Hollannin tartuntatautien asiantuntijaryhmän mukaan minkkitarhauksen kieltäminen on tehokkain keino ehkäistä virusvarastojen kehittymistä minkkitiloille.  

Myös Tanskassa koronavirustapaukset ovat johtaneet kaikkien tarhattujen minkkien tappamiseen ja minkkitarhauksen väliaikaiseen kieltoon.  

Liettuan suurimmalla minkkitilalla havaittu koronavirusta 

Liettuan ensimmäiset minkkien koronavirustapaukset löytyivät jo marraskuussa minkkitilalta Jonavan alueelta. Tarhalta on tapettu 40 000 minkkiä, mutta siitoseläimet on säästetty. Nyt löydetyt tapaukset ovat 55 000 minkin tilalta Radviliškisin alueella. Eläinten joukkotappamiseen ei ole kuitenkaan Radviliškisissa ryhdytty. Vain ne eläimet, joilla virusta on todettu, on lopetettu.  

Koronavirusta on löydetty minkkitiloilta Hollannin ja Liettuan lisäksi Espanjasta, Ruotsista, Italiasta, Kreikasta, Ranskasta, Yhdysvalloista ja Kanadasta.  

Suomessa testauksia on laajennettu koskemaan kaikkia minkkitiloja, joiden lisäksi aletaan testata supikoiratiloja. Minkin lisäksi supikoira on altis virukselle. Testaukset jatkuvat kesään saakka.  

Kuva: Andrew Skowron

Lähteet (muualla verkossa)

Rijksoverheid 24.12.2020. Verbod pelsdierhouderij van 
 
LRT 31.12.2020. Second Mink Farm in Lithuania Hit by Covid-19  
 
Yle 11.1.2021. Tehotestaukset koronan varalta laajenevat Suomen turkistarhoilla – seuranta alkaa pian myös supikoiratiloilla, kettujen tilannetta tarkkaillaan

Lisää aiheesta Animalia-mediassa

Tanskan kaikki minkit tapetaan koronaviruksen vuoksi  

Koronavirus jatkaa leviämistään Euroopan minkkitarhoilla

Kuohunta koronaviruksen ja minkkitarhauksen ympärillä jatkuu

  

 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: