Italia keskeyttää minkkien kasvattamisen koronaviruksen takia

Italian terveysministeri on antanut asetuksen, joka kieltää minkkien kasvattamisen ainakin vuoden 2021 loppuun. Kielto tarkoittaa sitä, ettei poikasia saa tuottaa. Jos tarhan jalostuseläimissä havaitaan SARS-CoV-2-tartunnan saaneita eläimiä, tulee tarhan kaikki eläimet lopettaa.

Italiassa on aiemmin löydetty minkkitarhalta koronavirustartunnan saaneita eläimiä. Koska minkit aiheuttavat merkittävän riskin koronaviruksen muuntumiselle ja leviämiselle, halutaan kiellolla pienentää riskiä.

Italiassa on jäljellä kuusi minkkitarhaa. On mahdollista, että väliaikainen kasvatuskielto tulee lopettamaan ainakin osan jäljellä olevista tarhoista. Myös Ruotsi teki hieman aiemmin päätöksen, että minkkien pennuttaminen kielletään tältä vuodelta. Tanska taas on asettanut väliaikaisen minkkitarhauskiellon, joka tarkoitti myös siitoseläinten tappamista. Belgiassa minkkitarhaajat luopuivat vapaaehtoisesti minkkien kasvatuksesta koronavirusriskin takia.

EU-maissa toimivat eläinjärjestöt, Animalia mukaan lukien, ovat aiemmin vedonneet Euroopan komissioon, että minkkien kasvatus kiellettäisiin välittömästi kaikissa EU:n jäsenmaissa koronaviruksen muuntumisriskin takia. Myös elävien minkkien kuljetukset valtioiden välillä sekä maiden sisäisesti tulisi kieltää.

Kuva: Andrew Skowron

Lähteet (muualla verkossa)

Eurogroup for Animals 2.3.2021. Mink and Covid-19: Italy suspends mink breeding in fur farms for the whole 2021! 

Eurogroup for Animals 15.12.2020. Joint Open Letter to the European Commission: Eliminating potential COVID-19 reservoir on EU mink farms

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: