Jo joka neljäs lehmä elää kokonaan sisätiloissa

Suomessa jo noin joka neljäs lypsylehmä elää koko ikänsä sisätiloissa. Laitumelle pääsevien lehmien määrä vähenee selvästi joka vuosi.

Suomessa eläinlaki vaatii 90 päivänä ulkoilua vuoden aikana niille lypsylehmille, joita pidetään parsinavetoissa eli ne elävät päistään paikoilleen kytkettyinä. Ulkoiluvaatimus kasvoi vuodenvaihteessa 30 päivällä, kun uusi eläinlaki astui voimaan.

Ulkoilua ei kuitenkaan tarvitse järjestää pihattonavetoissa asuville lypsylehmille. Pihattonavetoissa lehmät elävät vapaasti, mutta niillä ei välttämättä ole mahdollisuutta ulkoiluun. Lihaksi kasvatettaville naudoille ei ole laissa minkäänlaisia vaatimuksia ulkoilusta.

Lypsylehmien pitäminen sisätiloissa lisääntyykin vuosi vuodelta. Vuonna 2022 jopa 25 prosenttia lypsylehmistä eli kokonaan sisätiloissa. Osuus on noussut kahdeksassa vuodessa lähes 10 prosenttiyksiköllä, sillä vuonna 2014 sisätiloissa pidettävien lypsylehmien osuus oli 16,5 prosenttia. Laiduntamaan pääsi 67 prosenttia lypsylehmistä vuonna 2022. Vuonna 2014 laiduntavien lehmien osuus oli vielä 75,7 prosenttia. Tilanne ilmeni Ruokaviraston järjestämässä GrazeWel-seminaarissa helmikuussa.

Laidunnus olisi taattava jokaiselle naudalle

Animalia vaati eläinlakin valmistelun yhteydessä ulkoilumahdollisuutta myös pihattonavetoiden lehmille. Tätä ei kuitenkaan kirjattu lakiin. Sen verran tilanne kuitenkin parani, että jatkossa maatilojen investointitukien ehtona on, että pihattonavettaan rakennetaan vähintään ulkoilutarha. Tämä tullee parantamaan uusien pihattonavetoiden lehmien ulkoilumahdollisuuksia.

Ulkoilumahdollisuus on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää olisi, että jokainen lehmä pääsisi kesäaikaan myös laiduntamaan. Laiduntaminen ei ole vain ruuanhankintaa tai liikuntaa, vaan lehmillä on siihen voimakas, lajityypillinen tarve. Pelkkä rehun syöminen ei riitä tyydyttämään laidunkäyttäytymiseen liittyviä tarpeita.

Vuonna 2022 noin 27 prosenttia lypsylehmistä eli parsinavetoissa ja noin 73 prosenttia pihattonavetoissa. Vuonna 2014 parsinavetoissa eli vielä 49 prosenttia lypsylehmistä. Keskimäärin yhdellä maitotilalla oli 56 lehmää vuonna 2022. Suomessa elää noin 250 000 lypsylehmää.

Lue lisää (muualla verkossa)

Animalia. Lypsylehmät.

Kuva: Jo-Anne McArthur / We Animals Media

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: