Jo neljä puoluetta turkistarhauksen täyskiellon kannalla – Animalia julkaisi avoimen kirjeen

Animalia on julkaissut avoimen kirjeen, joka vaatii puolueita kieltämään turkistarhauksen seuraavalla hallituskaudella. Kirje muistuttaa, että eduskunta on sitoutunut turkistarhauksen muutoksiin jo käsitellessään kansalaisaloitetta tarhauskiellosta vuonna 2013.

”Vaadimme, että uusi eduskunta uskaltaa tarttua tarhauskysymykseen ja toteuttaa parannukset, joiden puolesta äänestettiin jo kuusi vuotta sitten. Tarhauselinkeino on päässyt todella helpolla, kun mitään rajoituksia ei ole tehty toistuvista viime vuosien eläinten hyvinvointia koskevista kohuista huolimatta”, Animalian kampanjavastaava Veikka Lahtinen sanoo.

Kirjeessä muistutetaan, että suomalaisista 69 % haluaa turkiseläimille joko merkittävästi lisätilaa ja lajityypillisiä olosuhteita tai lakkauttaa tarhauksen kokonaan. Tarhauksen muuttamiselle on siis olemassa selkeä mandaatti, jota uuden hallituksen tulee noudattaa.

Nykyisistä eduskuntapuolueista vihreät ja vasemmistoliitto asettuvat tukemaan turkistarhauksen täyskieltoa. Myös feministinen puolue ja eläinoikeuspuolue ilmaisevat tukensa tarhauksen täyskiellolle vastauksena kirjeeseen. Esimerkiksi kokoomuksesta tukea tarhauksen rajoituksille ei suoraan löydy.

”Toivomme nyt, että muutkin puolueet ilmaisevat rohkeasti halukkuutensa puuttua turkistarhaukseen Suomessa. Kun 12 eurooppalaista valtiota on jo päättänyt kieltää tarhauksen, voidaan sanoa, että Suomi on pahasti jälkijunassa tässä asiassa. Uusi eduskunta tarjoaa mahdollisuuden muutokseen, ja odotamme vastausta kirjeeseen jokaiselta puolueelta”, Lahtinen linjaa.

Kirje on osa Turkistarhaton Suomi 2025 -kampanjaa, joka tähtää turkistarhauksen sosiaalisesti kestävään alasajoon Suomessa. Kampanja korostaa, että tarhauksen ongelmat ovat haitaksi Suomen maineelle.

”Viimeksi viime viikolla miljoonat italialaiset ovat katsoneet kotisohviltaan kuvaa kärsivistä ketuista Suomen tarhoilla. Emme voi jatkaa enää tällä tavalla. Jo vuoden 2011 Kataisen hallitusohjelmaan oli kirjattu tarhaajien vaihtoehtoisia työllistymismahdollisuuksia koskeva selvitys, joka jäi tekemättä. Uuden hallituksen on tehtävä kunnollinen selvitys tarhaajien tukemisesta muihin elinkeinoihin siirtymisessä, jotta alan alasajo voidaan hoitaa sosiaalisesti kestävällä tavalla”, Animalian eläinsuojeluasiantuntija Laura Uotila vaatii.

Avoin kirje on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa tarhauskirje.com

Yhteydenotot:

Veikka Lahtinen
kampanjavastaava
Animalia
040 590 5575
veikka.lahtinen(at)animalia.fi

Laura Uotila

eläinsuojeluasiantuntija
Animalia
050 543 9601
laura.uotila(at)animalia.fi

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: