Jos olisin vapaa

Eläimet tuotantolaitoksissa, tarhoissa, halleissa ja häkeissä eivät yleensä voi toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan. Mutta mitä he tekisivät, jos he saisivat valita? Jos he olisivat vapaita?  

Nauta

Vaeltaisin tovereideni kanssa ruokaa nyhtäen. Kun väsyisin, etsisin pehmeän paikan, jolle vetäytyisin ystäväni kanssa märehtimään. Jos olisi kovin viileää, painautuisimme toisiamme vasten. Jos en yltäisi rapsuttamaan itseäni, ystäväni auttaisi minua. Ja kun saisin poikasen, hoitaisin häntä ihan yksin hieman aikaa, ennen kuin esittelin hänet laumalleni. En kuitenkaan päästäisi häntä silmistäni, hän olisi luonani vielä pitkän aikaa.  

Sika

Menisin juoksujalkaa tonkimaan maata ja tutkimaan ympäristöä. Etsisin ruokaa, mutta myös muita lajitovereita ja sopivan paikan mukavalle nukkumapesälleni. Pesään vetäytyisin iltaisin unille, vain kärsänpää näkyisi. Kesällä ottaisin kylpyjä viilentävässä vedessä. Haaveilen myös kunnon mutavellistä, joka hoitaisi ja suojaisi ihoani, ja siitä, että voisin kyhnyttää itseäni oikein kunnolla! Kun olisin valmis porsimaan, etsisin sopivan paikan, johon rakentaisin porsailleni mukavan pesän risuista ja korsista.  

Kana

Kuopsuttaisin ja nokkisin maata sydämeni kyllyydestä. Ojentaisin siipeni ja räpyttäisin niitä niin, että höyheneni pöllyäisivät. Sitten ottaisin hiekkakylvyn ja puhdistaisin sulkani. Sukisin ja öljyäisin höyheneni ja auttaisin naapuriani tekemään samoin. Kun väsyisin, lennähtäisin oksalle yhdessä parveni kanssa. Haaveilen hämärästä pesästä, jossa voisin hautoa muniani. Pieniäni ei kukaan veisi pois, vaan hoitaisin niitä pitkään. Heidän turvansa olisi minun siipieni alla.  

Supikoira

Etsisin itselleni lauman, johon kuulua, ja puolison, jonka kanssa viettäisin loppuelämäni. Saisimme poikasia, joita me molemmat hoitaisimme. Haaveilen metsästä, jonka aluskasvillisuuden suojassa voisimme yhdessä taapertaa. Kun viilentyisi, kokoontuisimme muiden kanssa yhteen, jotta lämmittäisimme toisiamme. Unelmoin talvesta, jolloin voisin vain levätä. Saisinpa nukkua talven yli lämpimässä pesässä.  

Kettu

Hyppäisin isoimman myyrähypyn, jota on koskaan nähty. Leikkisin oksilla tai vaikka kävyillä, jos sellaisia sattuisi eteeni osumaan. Viettäisin koko päivän suuressa metsässä etsien ruokaa ja kaivamalla kuoppia sinne tänne. Kun alkaisi ramaista, etsisin hyvän paikan, mistä näkisin kauas ja tarkasti, mitä ympärilläni tapahtuu.  

Minkki

Hyppäisin heti veteen, missä voisin kastaa tassuni ja sukeltaa kuin kala. Etsisin oikein korkean puun, jossa voisin kiipeillä ja tähyillä maailman menoa. Kun olisin saanut kyllikseni uida ja kiipeillä, vetäytyisin pesän rauhaan. Pesässä viihtyisin myös silloin, kun kylmä ilma tuntuisi ikävältä kuonossani. En hötkyilisi turhia. Kotoilu olisi mukavaa ihan yksin, muista minkeistä en nimittäin niin piittaa. 

Rotta

Venyttäisin itseni aivan pitkäksi ja kurottaisin kohti taivasta. Etsisin klaanin, jonne voisin oman perheeni perustaa. Kaivaisimme yhdessä koloja ja käytäviä, joissa voisimme vipeltää. Jos ystäväni joutuisi pulaan, auttaisin häntä, olenhan kovin empaattinen.  

 

Kirjolohi

Liikkuisin parveni kanssa sulavasti kuin parvi lintuja taivaalla. Minulla olisi myös suosikkikaverini, keiden kanssa viettäisin aikaa mieluiten. Ihoni on herkkä, joten nauttisin vapaan veden tunnusta suomuillani ja tilasta, jossa saisin uida. Minulla olisi kotijoki, jonne palaisin aina kutemaan. Sitä ennen tekisin tuhansien kilometrien merivaelluksen maailmalla, mutta tarkka hajuaistini toisi minut lopulta aina kotiin.  

Kuvitus: Jenni Koljonen 

Lähteet (muualla verkossa)

Tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta. Tuotantoeläinten olennaiset käyttäytymistarpeet (pdf) 

Animalia-media 20.2.2014. Empaattinen kuin rotta 

Animalia-media 23.7.2018. Kivutta eläköön kala

Animalia-media 2.12.2018. Taitavat kalat 

Lemmikkitieto. Rotta 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: