Kaksi vuodenaikaa

Kotkan Animalia

Kesän tuoreet kasvikset ja syksyn juurekset yhdistävät kesän ja syksyn maut. Animalian Kotkan alueosasto loihti kauteen sopivat reseptit, joissa pääosassa ovat juurekset, kasvikset, marjat ja sienet. Menun kruunaa perinteinen ja helppo marjarahka.  

Kasvispata 

noin kahdeksan annosta 

Kasvispata4 rkl oliiviöljyä 
1 rkl kanelia 
1 rkl kurkumaa 
1 ½ tl kardemummaa 
1 tl juustokuminaa 
1 tl tuoretta raastettua inkivääriä tai 2 tl kuivattua inkivääriä 
2–3 sipulia 
2–3 valkosipulinkynttä 
4 porkkanaa 
2 tlk tomaattimurskaa 
1 tlk kikherneitä 
1 tlk kidneypapuja 
suolaa 
rouhittua mustapippuria 
tuoretta persiljaa ja korianteria 

  1. Kuutioi sipulit ja porkkanat. Hienonna valkosipuli mahdollisimman pieneksi.  
  1. Kuumenna pannussa öljy ja mausteet. Kuullota sipulia ja porkkanoita mausteöljyssä, kunnes ne ovat hieman pehmentyneet ja saaneet kauniin värin.  
  1. Huuhtele ja valuta kikherneet ja pavut. Lisää tomaattimurska ja papuseos.  
  1. Mausta suolalla ja pippurilla, anna hautua kannen alla 10–30 min.  
  1. Koristele tuoreella persiljalla tai korianterilla. 

 

Piirakka kahdella täytteellä 

Perunataikina 

(Piirakkavuoan halkaisija noin 26 cm) 

Tofu-juurespiirakka200 g perunoita 
100 g margariinia 
3 ½ dl speltti- tai grahamjauhoja 
1 dl kikherne- tai kvinoajauhoja 
½ dl kauraleseitä 
½ tl leivinjauhetta 
2 rkl vettä 
(yrtti)suolaa 

  1. Raasta tai muhenna keitetyt perunat.  
  1. Sekoita kuiva-aineet keskenään, lisää ne ja margariini perunoihin.  
  1. Vaivaa ja lisää vesi. Anna levätä hetki.  
  1. Valmista valitsemasi täyte. 
  1. Levitä taikina piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.   
  1. Ota piirakka uunista ja levitä täyte esipaistetun pohjan päälle.  
  1. Paista piirakkaa vielä 200 asteessa, kunnes se on kypsä (n. 25–30 minuuttia). 

 

Juures-tofutäyte 

200 g kiinteää tofua 
2 porkkanaa 
pala palsternakkaa 
pala purjoa 
1 rkl öljyä 
1-2 rkl kuivattua tilliä (ei välttämätön) 
1 dl kasvikermaa 
suolaa 
(tomaattia, kukkakaalia, vegejuustoraastetta piirakan koristeluun) 

  1. Raasta tofu ja juurekset. Pilko purjo.  
  1. Sekoita kaikki täytteen ainekset. 
  1. Koristele halutessasi tomaattiviipaleilla, höyrytetyllä kukkakaalilla tai vegejuustoraasteella. 

 

Sienitäyte 

300 g sieniä  
1 sipuli 
3 dl soijajogurttia   
oliiviöljyä  
timjamia 
mustapippuria 
suolaa 

  1. Pilko sienet ja sipuli. Paista sieniä rasvatta, kunnes hieman nestettä on haihtunut. Lisää tilkka oliiviöljyä ja sipuli, kuullota ja mausta mustapippurilla.  
  1. Sekoita sieni-sipuliseos ja soijajogurtti ja mausta. 

 

Marjarahka 

Marjarahka2 dl kaurakermaa 
250 g soijajogurttia 
200 g marjoja 
1 dl talkkunajauhoja 
1/2 dl sokeria 

  1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita muut ainekset joukkoon. 

 

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 3/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kuvat: Kotkan Animalia

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: