Kasvimaidot eivät tule mukaan koulumaito-ohjelmaan

EU-parlamentti ei sisällyttänyt kasvimaitoja koulujakelujärjestelmään, vaikka aiemmin komissio ehdotti niiden lisäämistä. 

Euroopan parlamentti hyväksyi 9.5.2023 mietintönsä hedelmien, vihannesten, maidon ja maitotuotteiden koulujärjestelmästä, mutta jätti käyttämättä mahdollisuuden sisällyttää tukeen kasvipohjaisia vaihtoehtoja. EU:n koulujakelujärjestelmällä tuetaan maidon ja tiettyjen maitotuotteiden lisäksi hedelmien ja vihannesten toimittamista lapsille kouluihin.   

Viime vuonna Animalia antoi vastauksensa EU-komission kyselyyn aiheesta ja tuki komission ehdotusta, jossa se oli ehdottanut kasvipohjaisten juomien lisäämistä koulumaito-ohjelmaan.

Kasvimaitojen avulla voidaan vähentää metaanipäästöjä

70 prosenttia EU:n maatalouspäästöistä johtuu karjankasvatuksesta, joten koulujärjestelmä olisi voinut olla EU:lle ”matalalla roikkuva hedelmä” metaanipäästöjen vähentämiseksi. Siirtyminen kasvipohjaisempaan ruokavalioon hyödyttäisi kansanterveyttä ja ympäristöä. Lisäksi useimpien unionin alueella myytävien kasvipohjaisten juomien viljelykasvit kasvatetaan EU:ssa, ja niiden mukaan ottaminen koulujärjestelmään tukisi siten eurooppalaisia viljelijöitä. 

Euroopan parlamentin mietinnössä kannatetaan kuitenkin eläinten hyvinvoinnin lisäämistä, koska siinä edistetään luonnonmukaisten tuotteiden käyttöönottoa ja mainitaan, että vähintään 25 prosenttia tuotteista pitäisi olla luonnonmukaisia. Mietinnössä kehotetaan myös komissiota varmistamaan, että tuotteet täyttävät eläinten hyvinvointia koskevat kriteerit. 

Animalian näkemyksen mukaan EU:n koulujakelujärjestelmässä pitäisi olla mukana tuoreet hedelmät ja vihannekset, kasvipohjaiset juomat ja täysjyväviljatuotteet, kun taas eläinperäisiä maitoja, jugurtteja ja juustoja ei pitäisi olla mukana koulujakelujärjestelmässä lainkaan. 

Lue lisää (muualla verkossa)

Eurogroup for Animals 9.5.2023. European Parliament report misses opportunity to offer plant-based milk alternatives to EU school children.

Compassion in World Farming & Eurogroup for Animals. EU school scheme – Towards a more ethical, eco-friendly and inclusive food distribution at schools (pdf)

Animalia 25.7.2022. Euroopan komissio haluaa koulumaito-ohjelmaan myös kasvimaidot.

Kuva: iStockphoto.com / jenifoto

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: