Kauan odotettu eläinsuojelulaki hyväksyttiin Venäjällä

Juuri ennen vuoden vaihtumista venäläiset eläinsuojelijat saivat ilouutisen: kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen Venäjälle hyväksyttiin eläinsuojelulaki.

Aiemmin mitään vastaavaa lakia ei ole ollut maassa ja siksi eläinten asema on ollut hyvin heikko. Uusi lakikaan ei sisällä kuin pienen osan niistä parannuksista, joita eläinsuojelijat toivoivat, mutta se on kuitenkin askel eläinten arvostuksen nousuun Venäjällä.

Laki esitettiin duumalle alun perin jo vuonna 2010, mutta sen eteni eri hallintoelimissä hitaasti. Viimeiset viikot paikalliset eläinsuojelijat osoittivat päivittäin mieltään duuman edessä, jotta laki saataisiin hyväksyttyä. Tilanne oli varsin poikkeuksellinen, sillä yleensä Venäjällä on totuttu siihen, että uusien lakien hyväksymistä vastustetaan, eikä niiden hyväksymisen puolesta osoiteta mieltä.

Uusi laki vaatii, että eläimiä on kohdeltava vastuullisesti ja eläinten julma kohtelu kielletään. Lailla puututaan erityisesti lemmikkieläinten kohteluun. Jatkossa kielletään lemmikkieläinten hylkääminen ja tappaminen ilman painavaa syytä ja asetetaan myös vaatimuksia löytöeläintarhoille. Löytökoiria ei saa enää tappaa, vaan ne tulee toimittaa löytöeläintarhoihin. Hylättyjen koirien kiinniottaminen tulee myös nauhoittaa, jotta viranomaiset voivat valvoa, että se tapahtuu asianmukaisesti.

Jatkossa eläinten omistajan on taattava eläimilleen riittävä ylläpito sekä eläinlääkärin hoito ja ehkäistävä eläintensä ei-toivottu lisääntyminen. Laki kieltää myös eläintappelut.

Laki asettaa erilaisia tiukennuksia erityisesti koirien omistajille. Ainakin kaupungeissa koirien ulkoiluttaminen tulee olemaan sallittua vain tietyissä paikoissa. Ns. vaaralliset koirarodut tullaan määrittelemään ja niillä tulee käyttää kuonokoppaa aina julkisilla paikoilla liikuttaessa.

Myös villieläimille laki tuo parannuksia, sillä jatkossa ei ole enää sallittua ottaa villieläimiä lemmikeiksi. Tähän asti mitä tahansa eläimiä on saanut pitää rajoituksetta lemmikkinä. Lisäksi sellaiset eläintarhat kielletään, joissa villieläimiä on päässyt silittämään. Jatkossa ei ole myöskään sallittua pitää eläimiä kahviloiden tai ravintoloiden vetonauloina.

Kuva: Laura Uotila.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: