Vegaanin ruokavuosi -blogia pitävä Aino Sihtola on luonut herkkuja suoraan lapsuuden mummolasta. Mummon herkut maistuvat parhailta kesän juhlissa!
Mummon salaatilla täytetyt alkupalat
20 annosta
Salaatti
½ pkt (270 g) kiinteää maustamatonta tofua
½ pkt (250 g) pehmeää (silken) tofua
3/4 dl vegaanista majoneesia
2 tl sinappia
½ tl mustaa suolaa (kala namak)
½ tl kurkumaa
¼ tl savupaprikajauhetta
ripaus cayannepippuria
3 rkl silputtua ruohosipulia
Tarjoiluun
romainesalaattia / paahtoleivänviipaleita
syötäviä kukkia, ruohosipulia
- Kuivaa kiinteän tofun pinta talouspaperilla ja kuutioi tofu pieniksi kuutioiksi.
- Sekoita tofupalat ja salaatin loput ainekset keskenään kulhossa.
- Asettele salaatti- tai leivänpalat tarjoilulautaselle ja lusikoi päälle mummon salaattia. Koristele syötävillä kukilla ja ruohosipulilla.
Charlotte Russe -kääretorttukakku
20 annosta
Kääretorttupohja
3 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 ½ tl leivinjauhetta
1 dl rypsiöljyä
1 ½ dl aquafabaa
1 dl kasvimaitoa
Tortun täyte
150-200 g marjaisaa vadelmahilloa
100 g mustikoita
Kakun täyte
2 dl kasvipohjaista vispiä
2 ½ dl soijarahkaa tai paksua kaurajogurttia
150 g kauratuorejuustoa
1 dl sokeria
200 g kotimaisia mustikoita
½ dl sitruunamehua
6 ½ tl agar agaria
100 g kotimaisia vadelmia
Koristeeksi
vadelmia ja mustikoita
- Mittaa ja sekoita kuivat aineet kulhossa. Mittaa toiseen kulhoon nesteet. Kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla ja sivele öljyllä. Kaada taikina pellille ja tasoita tarkasti. Paista 160 asteessa noin 12 minuuttia.
- Ota pelti uunista ja ripota pinnalle sokeria. Aseta levyn päälle toinen leivinpaperi ja uuninpelti ja käännä ylösalaisin. Poista päällimmäinen uuninpelti ja leivinpaperi. Jäähdytä kädenlämpöiseksi.
- Levitä hillo ja mustikat torttulevylle. Rullaa tiiviisti leivinpaperin sisään ja pidä jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Vuoraa noin 3 litran kulho kelmulla. Leikkaa tortusta noin 1 cm siivuja ja asettele viipaleet tiiviisti kulhon reunaa vasten.
- Vaahdota vispi. Lisää rahka, tuorejuusto, sokeri ja vispaa hetki.
- Kaada sitruunamehu, mustikat ja agar agar kattilaan. Sekoittele ja kuumenna. Kun keitos alkaa kuplia, keitä vielä noin 2–3 minuuttia sekoittaen huolellisesti.
- Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla vispaten täytettä toisella kädellä. Sekoita huolellisesti ja lisää vadelmat.
- Kaada täyte torttuviipaleilla vuorattuun kulhoon ja tasoita. Peitä kelmulla ja anna hyytyä seuraavaan päivään.
- Leikkaa ylimääräiset torttupalat pois. Aseta suuri lautanen kanneksi ja käännä kakku ylösalaisin. Koristele marjoilla.
Lusikkaleivät
30 annosta
Taikina
200 g vegaanista voita (esim. Eleplant)
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
Väliin
1 dl vadelma-, omena- tai aprikoosimarmeladia
Päälle
sokeria
- Sulata voi mikrossa ja sekoita sokerit joukkoon. Anna jäähtyä.
- Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Sekoita huolellisesti rasva-sokeriseokseen.
- Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla. Ota kupera teelusikka ja paina taikina siihen tiiviiksi. Asettele pikkuleivät reilun sentin välein leivinpaperille kupera puoli ylöspäin.
- Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 10–12 minuuttia, kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä.
- Levitä pikkuleivän tasaiselle puolelle marmeladia ja paina toinen puoli päälle. Kierittele sokerissa.
Kahvikehrät
25 annosta
Taikina
150 g vegaanista voita (esim. Eleplant)
6 dl vehnäjauhoja
25 g hiivaa
1 dl kauramaitoa
1 dl aquafabaa eli kikhernepurkin lientä
2 rkl sokeria
Täyte
120 g vegaanista voita
2 ½ dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
Pinnalle
sivelyyn kauramaitoa ja päälle raesokeria
- Nypi jauhot ja rasvat keskenään. Liuota hiiva hieman lämpimään kauramaitoon ja lisää se jauhoseokseen. Vatkaa aquafaba ja sokeri keskenään kuohkeaksi ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
- Valmista täyte. Vatkaa vegaanisen voin rakenne sileäksi ja sekoita joukkoon tomu- sekä vaniljasokeri.
- Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (20×45 cm). Levitä päälle täytettä ohueksi kerrokseksi. Seuraavaksi rullaa taikina tiukaksi rullaksi. Paloittele se noin 2 cm paksuisiksi viipaleiksi. Vuoraa uuninpelti leivinpaperilla. Muotoile viipaleet lappeellaan pyöreiksi. Nosta viipaleet pullavuokiin leivinpaperin päälle.
- Kohota kahvikehrät lämpimässä paikassa leivinliinalla peitettynä noin 30 minuutin ajan. Voitele sitten kauramaidolla ja ripottele pinnalle raesokeria.
- Paista 225 asteessa uunissa noin 10 minuuttia. Kehrät ottavat herkästi väriä, joten tarkkaile uunia paiston aikana. Kahvikehrät ovat parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä. Jos säilytät ne jääkaapissa, lämmitä hieman ennen tarjoilua. Kehrät kestävät hyvin pakastuksen.
Lisää reseptejä: vegaaninruokavuosi.com ja Instagramissa @ainosihto
Reseptit ja kuvat: Aino Sihtola
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2024. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).