Animalian reseptit: Kevään ja kesän juhliin

Tiina Tohu

Urbaani Vegenda

Kotitekoinen jäätelökakku, rapeat sitruunacookiet ja mokkapalat ovat täydellisiä tarjottavia tulevan kesän juhliin. Jäätelökakun voi valmistaa koristeita myöten valmiiksi pakastimeen, ja cookiet ja mokkapalatkin voi halutessaan leipoa pari päivää ennakkoon. Resepteissä pääset myös kokeilemaan aquafabaa (säilykekikherneiden lientä) kananmunan korvaamiseen – se on näiden ilmavien mokkapalojen salaisuus!

Blondie-vadelmajäätelökakku

24 cm vuokaan

Vegaaninen jäätelökakku on kuorrutettu Biscoff-levitteellä.Blondie

3 rkl aquafabaa
1/2 dl fariinisokeria
1/2 dl sokeria
1/8 tl suolaa
1/2 tl vanilja-aromia
50 g margariinia
50 g valkosuklaata
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl maapähkinöitä

Jäätelömassa

1 prk (320 g) kondensoitua kookosmaitoa
5 dl kasvivispiä
ripaus suolaa
1 tl vanilja-aromia
2 pss (á 15 g) pakastekuivattua vadelmaa

Päälle

2 dl Biscoff-levitettä
1/2 dl kasvivispiä
1/2 dl maapähkinöitä
tuoreita vadelmia

  1. Valmista pohja, eli blondie. Mittaa 5 ensimmäistä raaka-ainetta kulhoon, sekoita. Lisää sulatettu margariini ja suklaa. Lisää kuivat aineet. Kaada leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa noin 15–20 min., kunnes reunat ovat kypsyneet. Anna jäähtyä.
  2. Valmista jäätelö. Vatkaa kondensoitu kookosmaito ja kasvivispi kuohkeaksi. Lisää loput aineet. Kaada pohjan päälle ja pakasta vähintään kahdeksan tuntia tai seuraavaan päivään.
  3. Sulata Biscoff mikrossa. Kaada valmiin kakun päälle ja koristele. Anna kakun pehmetä 10 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Sitruuna-mantelicookiet

20 kpl

Cookiet ovat aseteltuina paistoritilälle.1 1/4 dl margariinia
2 3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kasvimaitoa
2 rkl sitruunamehua
4 rkl öljyä
2 1/2 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurajauhoa
2 dl mantelijauhoa
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl soodaa
3/4 tl suolaa
1 sitruunan kuori
2 dl + 1/2 dl mantelilastuja

  1. Vaahdota margariini ja sokerit vaahdoksi. Lisää märät aineet, sekoita. Lisää kuivat aineet, sitruunan kuori ja 2 dl mantelilastuja. Sekoita.
  2. Jaa 20 osaan, pyöritä keksi palloksi ja litistä hieman. Keksit leviävät reilusti uunissa. Koristele mantelilastuilla.
  3. Paista 175 asteessa noin 12–15 min., kunnes reunat ovat saaneet väriä. Anna jäähtyä.

Mokkapalat

1 pellillinen, noin 35 x 40 cm

Vegaaniset mokkapalat ovat tarjottimella.Pohja

300 g margariinia
6 dl sokeria
1 ½ dl aquafabaa
3 dl kasvimaitoa
1 l vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa

Kuorrute

1 dl kahvia
100 g margariinia
4 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
8 dl tomusokeria
strösseleitä

  1. Valmista pohja. Mittaa sula margariini, sokeri, aquafaba ja kasvimaito kulhoon. Sekoita loput aineet toisessa kulhossa. Yhdistä. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja paista 175 asteessa noin 30–45 minuuttia, kunnes pohja on kypsynyt.
  2. Valmista kuorrute. Sulata margariini ja kahvi kattilassa. Lisää vaniljasokeri ja kaakao, sekoita. Lisää tomusokeri koko ajan sekoittaen. Kaada valmis kuorrute lämpimän pohjan päälle, levitä tasaiseksi ja koristele.

Reseptit & kuvat: Tiina Tohu

Lisää reseptejä löydät Urbaani Vegenda -sivulta ja Instagram-tililtä (linkit aukeavat uusiin välilehtiin).  

Tilaa Animalia-lehti

Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 2/2021. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Kerro kaverillesi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on telegram
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: