Kilpahevosista yli puolelta löytyy suuvaurioita

Tuoreet valvontakäyntien tulokset paljastivat, että kuolaimet olivat aiheuttaneet suuvaurioita yli puolelle tarkastetuista kilpahevosista. Suuvauriot ovat erityisen yleisiä ravihevosilla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi yhdessä kunnaneläinlääkärien kanssa kahteen ravikilpailuun ja yhteen kenttäratsastuskilpailuun osallistuneiden hevosten suuterveyttä elo-lokakuussa 2021. Valvonnassa tarkastettiin yhteensä 82 hevosta, jotka valittiin satunnaisotannalla. Tarkastukset tehtiin kilpasuorituksen jälkeen.

Ravihevosista 58 prosentilla oli suuvaurioita kuolainten alueella. Vaurioista 57 prosenttia oli kohtalaisia tai vakavia. Erityisen alttiita suun alueen vammoille vaikuttivat olevan suomenhevoset: suomenhevosten suuvaurioista 75 prosenttia oli kohtalaisia tai vakavia, kun lämminverisillä niitä oli 46 prosenttia.

Myös ratsuhevosia tarkastettiin yhdessä kilpailussa. Kenttäratsastuskisoihin osallistuneita hevosia tarkastettiin 10 yksilöä. Näistä puolella esiintyi lieviä tai kohtalaisia suuvaurioita.

Mikä tahansa kuolain aiheuttaa riskin suun vaurioitumisesta, sillä vammoja löydettiin kaikkien kuolainmallien käytön jälkeen. Vakavia suuvaurioita havaittiin erityisesti muutamia kuolainmalleja käytettäessä.

Suuvauriot aiheuttavat voimakasta kipua

Valvontakäyntien tulokset tukivat aiempia Suomessa tehtyjä tutkimuksia kuolainten aiheuttamista suuvaurioista hevosille. Eläinlääkäri Kati Tuomolan johtamassa tutkimuksessa tarkastettiin 261 ravihevosen suut, ja 84 prosentilta hevosista löytyi jonkinasteista vaurioita. Viidennes vaurioista oli vakavia.

Tuomolan tutkimusryhmä selvitti myös kenttäratsastushevosten suuvaurioita. Tarkastettavaksi valikoitui 208 kenttäkilpailuihin osallistunutta hevosta, joista 52 prosentilta löydettiin vaurioita suusta.

Hevosten suuvauriot aiheuttavat eläimelle voimakasta kipua. Vaurioita ei silti näissäkään tutkimuksissa havaittu ulkoapäin edes silloin, kun ne olivat vakavia. Ravikilpailuissa eläinlääkäri tarkastaa hevosen suun yleensä vain siinä tapauksessa, kun suun ulkopuolella havaitaan verta tai ohjastaja tekee ajotaparikkeen.

Lue lisää (muualla verkossa)

Aluehallintovirasto 12.10.2021. Yli puolella ravikilpailujen hevosista löytyi suuvaurioita viranomaisten valvonnassa – varustevalinnat ja eläimen käsittely keskeisiä ehkäisyssä ja hoidossa.

Kati Tuomola et al. 31.3.2021. Bit-Related Lesions in Event Horses After a Cross-Country Test.

Kati Tuomola et al. 12.7.2019. Oral Lesions in the Bit Area in Finnish Trotters After a Race: Lesion Evaluation, Scoring, and Occurrence.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: