Koirien pakollinen rekisteröinti hyväksyttiin

Maa- ja metsätalousministeriön antama asetus koirien pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä on hyväksytty. Velvoite astuu voimaan vuoden 2023 alussa.

Animalia teki vuosia töitä, jotta koirien sekä kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti kirjattaisiin lakiin. Valitettavasti kissat jätettiin pois asetuksesta eläinjärjestöjen vaatimuksista huolimatta, mutta Animalian tietojen mukaan tulevassa rekisterissä on kuitenkin oltava mahdollisuus myös kissojen lisäämisestä rekisteriin. Tämän perusteella on siis toivoa, että kissat saadaan pakollisen tunnistusmerkitsemisen ja rekisteröinnin piiriin tulevaisuudessa.

Koirien kohdalla määräaika tarkoittaa sitä, että vuoden 2023 alussa vielä tunnistusmerkitsemättömien ja rekisteröimättömien koirien omistajilla on vuosi aikaa hoitaa nämä asiat kuntoon. 1.1.2023 jälkeen syntyvien pentujen kasvattajien on hoidettava velvoitteet kolmen kuukauden ikään mennessä tai ennen kuin pentu luovutetaan uudelle omistajalle. Suomeen muualta tuotavien koirien on oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla ja koira on ilmoitettava Suomessa rekisteriin neljän viikon kuluessa saapumisesta, tai ennen koiran luovuttamista uudelle haltijalle, jos luovutus tapahtuu ennen neljän viikon määräaikaa.

Koirien pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee auttamaan koirien taustojen tarkastamisessa esimerkiksi löytökoirien sekä eläinsuojelutapausten yhteydessä. Lisäksi sen toivotaan auttavan pentutehtailutapausten selvittämisessä, kun kaikki syntyvät pennut tulee merkitä rekisteriin ennen niiden luovuttamista uudelle omistajalle. Näin voidaan seurata esimerkiksi yhdessä paikassa syntyvien pentujen määrää.

Koirien tunnistusmerkintään käytetään mikrosirua, joka asennetaan koiran niskaan rokotusta muistuttavalla toimenpiteellä. Mikrosirun voi asentaa eläinlääkäri tai muu koulutettu henkilö. Rekisteriä tulee ylläpitämään Ruokaviraston valtuuttama taho, jota ei ole vielä valittu. Tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin kustannukset jäävät koiran omistajan hoidettaviksi.

Kuva: Laura Uotila

Lähteet (muualla verkossa)

Maa- ja metsätalousministeriön asetuskoirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: