Koirien rekisteröinti tulossa pakolliseksi – kissat lisättävä asetukseen

Suomi on viimeisiä EU-maita, jossa koirien tunnistusmerkitseminen ja rekisteröinti ei ole pakollista. Tilannetta ollaan viimein korjaamassa, jos nyt lausunnolla oleva asetus hyväksytään. Asetuksesta puuttuvat kuitenkin kissat, joita Suomessa hylätään vuosittain jopa 20 000.

Eläinjärjestöt vaativat kissojen lisäämistä asetukseen. Koirien ja kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti auttavat esimerkiksi karkuun päässeiden eläinten omistajien selvittämisessä. Löytökissoista suurin osa jää edelleen noutamatta löytöeläintaloista, mutta mikäli kaikilla kissoilla olisi mikrosiru ja sen tiedot tallennettu rekisteriin, voitaisiin omistaja jäljittää. Tämä nopeuttaisi eläinten pääsyä takaisin kotiin ja auttaisi selvittämään myös todellisia heitteillejättötapauksia.

Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti auttavat lisäksi pentutehtailun sekä kansainvälisen, laittoman eläinkaupan kitkemisessä. Tärkeää olisi kuitenkin, että eri EU-maiden  rekistereitä voisi käyttää yhdessä eli että eläimen alkuperä on mahdollista varmentaa eri maiden rekisterien kautta.

”Animalia on vuosia vaatinut pakollista tunnistusmerkintää ja rekisteröintiä sekä koirille että kissoille. Jopa 20 000 kissaa hylätään Suomessa vuosittain. Siksi on erittäin harmillista, mikäli laki ei jatkossakaan velvoita tunnistusmerkitsemään ja rekisteröimään myös kissoja. Olemmekin esittäneet ministeriölle, että kissojen pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti sisällytettäisiin tähän asetukseen”, Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriön asetusluonnoksessa ehdotetaan, että koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröintipakko astuisi voimaan 1.1.2023. Tätä ennen syntyneiden koirien omistajille annetaan vuoden siirtymäaika, eli kaikkien koirien tulee olla rekisterissä 31.12.2023 mennessä. Rekisteristä tulee vastaamaan Ruokavirasto tai sen valtuuttama muu taho.

Kuva: Laura Uotila

Lähteet (muualla verkossa)

Animalian lausunto koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä 19.8.2020 

Lausuntopyyntö maa- ja metsätalousministeriön sivulla 

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: