Koti kirkkaaksi ilman eläinkokeita

Monet kuluttajat ovat tietoisia kosmetiikan eläinkokeista, mutta harvempi tulee ajatelleeksi, että suurin osa kodinpuhdistusaineista testataan eläinkokeilla.

Vuonna 2013 kiellettiin eläimillä testatun kosmetiikan maahantuonti ja myynti EU:n alueella 20-vuotisen kampanjoinnin tuloksena. Kielto ei kuitenkaan koske kodinkemikaaleja. Animalia on jäsenenä ECEAE-järjestössä (The European Coalition to End Animal Experiments), jonka tavoitteena on saada EU-alueelle kosmetiikan eläinkoekieltoa vastaava kielto kodinkemikaaleille.

Kodinkemikaalien testeissä käytetään muun muassa hamstereita, rottia ja hiiriä. Kokeissa eläimiä altistetaan kemikaaleille eri tavoin, kuten pakkosyöttämällä ja ruiskuttamalla aineita suoraan elimistöön. Testeille on olemassa vaihtoehtoja, jotka usein ovat paitsi edullisempia, myös antavat luotettavampia tuloksia. Lisäksi puhdistusaineissa käytettävistä aineista monet on jo todettu turvallisiksi, myös erilaisina yhdistelminä. Kodinkemikaalien tuottaminen on kuitenkin suuren mittakaavan liiketoimintaa, ja uusia aineita halutaan tuoda markkinoille. Uusien ainesosien ja yhdistelmien testaamisessa käytetään tavallisimmin koe-eläimiä.

Eläinkoekielto on mahdollinen

Kosmetiikan eläinkoekielto vaikutti pitkän kampanjoinnin aikana hetkittäin mahdottomalta tavoitteelta, mutta kielto saatiin aikaan. Sama on mahdollista toistaa kodinkemikaalien kohdalla. Kuluttajat voivat tukea ECEAE:n tavoitetta valitsemalla eläinkokeettomia puhdistusaineita.

Eläinkokeettomia vaihtoehtoja on saatavilla myös tavallisista tavarataloista. Animalian ylläpitämällä eläinkokeettoman kosmetiikan listalla on reilu puolenkymmentä kodinpuhdistusainevalmistajaa, jotka eivät testaa tuotteitaan eläimillä. Myöskään tuotteiden ainesosia ei ole testattu eläimillä. Jokaisen listalla olevan yrityksen on käytävä läpi eläinkokeettomuuden arviointi.

Listausta uudistettiin vuonna 2005. Tuolloin Lifehair Oy hyväksyttiin ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä listalle. Listalla ovat mukana myös toimintansa yhdistäneet Ecover ja Method. Näiden tuotemerkkien tuotteita on saatavilla monista tavarataloista ja suuremmista marketeista sekä erikoisliikkeistä. Tuotevalikoima on laaja, ja siihen kuuluu niin tiskiaineita kuin yleispuhdistusaineita, erilaisia kiillotusaineita ja monia muita tuotteita.

Lisätietoa (muualla verkossa)

Tutustu Animalian eläinkokeettomien kodinpuhdistusaineiden ja kosmetiikan listaan täällä.

Kerro kaverillesi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
Jaa artikkeli

Lisää aiheesta: