Liisa Soultanis laittaa Vege it -blogissaan ekologista ruokaa lapsiperheen arkeen. Talveen sopivien makujen inspiraationa on ollut niin Kreikka, Intia kuin Suomikin. Katso myös menun kylkeen sopivien naan-leipien ohje!
Kreikkalainen sitruuna-tofuvuoka
4–6 hengelle
400–600 g tofua
2 rkl oliiviöljyä
1 sitruuna
2 murskattua valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
½ tl pippuria
Kauralisuke
6 dl Kaura-ateriajyviä
9 dl kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
1–2 punasipulia
2–4 valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria
Lisäksi
200 g kirsikkatomaatteja
1 sitruuna
vihreitä oliiveja
1–2 dl vegaanisia salaattijuustokuutioita (esim. Porlammin, Violife, Rainbow)
tuoretta tilliä ja lehtipersiljaa
- Raasta sitruuna ja purista mehu. Sekoita oliiviöljy, sitruunamehu, murskattu valkosipuli ja mausteet keskenään. Leikkaa tofut ja hiero marinadia paloihin.
- Pilko punasipuli ja kuullota öljyssä, kunnes se on läpikuultavaa. Lisää murskattu valkosipuli sekä mausteet. Sekoittele vielä n. 2 min. Lisää joukkoon ateriajyvät ja kasvisliemi. Anna kypsyä.
- Paista tofut.
- Kaada kauralisuke uunivuokaan. Asettele päälle tofut sekä tomaatit. Rouhi päälle mustapippuria. Kypsennä keskitasolla 35–45 min, kunnes kaura on imenyt nesteet.
- Asettele ohuita sitruunanviipaleita padan päälle. Kypsennä grillivastuksen alla 5-10 minuuttia.
- Hienonna päälle yrtit, ripottele vegejuusto ja oliivit.
Tomaattinen linssikeitto
2 hengelle
1 peruna
1/2 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
3 dl vettä
1/2 dl kuivattuja punaisia linssejä
2 1/2 dl tomaattimurskaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl paprikajauhetta
ripaus mustapippuria
ripaus sokeria
1 tl kuivattua basilikaa
- Pese, kuori ja lohko peruna. Kuori ja hienonna sipulit.
- Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota perunat ja sipulit.
- Lisää vesi, huuhdellut linssit sekä tomaattimurska. Keitä kypsäksi, n. 20 min.
- Soseuta sauvasekoittimella.
- Lisää mausteet ja vettä tarvittaessa.
- Kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku.
Naanleipä
4 leipää
1 1/2 dl lämmintä vettä
5 dl vehnäjauhoja + lisää käsittelyyn
2 tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
1–2 rkl soijajogurttia (tai öljyä)
Taikina on tahmaisempaa kuin tavallinen sämpylätaikina. Kostuta halutessasi kädet öljyllä käsittelyn helpottamiseksi.
- Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva keskenään.
- Vaivaa joukkoon lämmin vesi ja jogurtti.
- Aseta kohoamaan vedottomaan paikkaan ainakin 30 minuutiksi.
- Jaa taikina neljään osaan. Kuumenna pannu ja litistä taikina jauhotetuin käsin litteäksi leiväksi.
- Pudistele ylimääräinen jauho pois, ettei se pala pannulla.
- Paista leivät ilman öljyä pannulla molemmin puolin keskilämmöllä kypsäksi.
Helppo naanleipä sopii täydellisesti tomaattisen linssikeiton pariksi. Taikinan voi tehdä jääkaappiin jo edellisenä iltana ja jättää kohoamaan.
Rahkapullat
6–8 pullaa
Pullataikina
2 1/2 dl kasvimaitoa
1 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
7–8 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
Täyte
1/2 prk Greek style ’’rahkaa’’
1 tl vaniljaa
1 rkl maizenaa tai perunajauhoja
2 rkl sokeria
- Lämmitä kasvimaito kädenlämpöiseksi.
- Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää maito. Sekoita tasaiseksi ja lisää öljy.
- Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja on kimmoisa. Kohota vedottomassa paikassa 30-45 minuuttia.
- Sekoita täytteen ainekset keskenään.
- Vaivaa taikinaa vielä hetken. Jaa taikina 6-8 osaan ja pyöritä palloiksi. Siirrä pellille.
- Paina jauhotetulla lasilla pullan keskelle syvennys ja täytä se rahkatäytteellä. Voitele pullat kahvilla tai aquafaballa.
- Paista 225 asteessa 10-12 minuuttia.
Lisää reseptejä muualla verkossa
Vegeit.com
Instagram: vege.it
Facebook: vegeit
Tilaa Animalia-lehti
Juttu on julkaistu alun perin Animalia-lehden numerossa 1/2022. Haluatko lehden kotiisi? Voit tilata sen liittymällä Animalian jäseneksi tätä kautta (linkki aukeaa uuteen välilehteen).
Reseptit ja kuvat: Liisa Soultanis